Južna interkonekcija: Projekat od strateškog značaja između američkog i Čovićevog interesa

4
Radiosarajevo.ba
Južna interkonekcija: Projekat od strateškog značaja između američkog i Čovićevog interesa
Foto: FTV / Južna interkonekcija

Kada se spomene Južna interkonekcija, nezaobilazno je ime lidera HDZ-a Dragana Čovića. Projekat označen strateški značajnim postoji još od 2009, a prolazio je i parlamentarnu proceduru. Onda je Čović s kolegama iz HDZ-a Bosne i Hercegovine odlučio uputiti amandman koji podrazumijeva osnivanje potpuno nove kompanije u Mostaru.

Da za njom nema potrebe smatraju i domaći i strani zvaničnici, ali i struka. Samo HDZ od svog zahtjeva ne odustaje. Zbog toga oštre kritike na račun lidera HDZ-a, ali i najave eventualne reorganizacije unutar BH-Gasa kao dosadašnjeg nosioca projekta.

Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina - Hrvatska proglašena je projektom od strateškog značaja. Još od 2009. godine firma BH-Gas kao nosilac projekta radila je na potrebnim studijama, izradila idejne projekte i dobila okolišnu dozvolu. Nacrt zakona bio je i u parlamentarnoj proceduri. A onda u junu 2022. godine preokret - amandmanom HDZ-a BiH predviđeno je da firmu BH-Gas zamijeni nova firma iz Mostara. Do danas su stavovi lidera HDZ-a, uprkos upozorenjima i domaćih i međunarodnih zvaničnika, nepromijenjeni.

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

Saša Magazinović: Protivljenje rezoluciji o genocidu u Srebrenici je anticivilizacijski čin

"Dali smo i kolegama iz američke administracije prijedlog zakona o Južnoj plinskoj interkonekciji koji predviđa da se, sukladno tom zakonu, kad se utvrdi i usvoji, osnuje tvrtka Južna plinska interkonekcija d.o.o. sa stopostotnim vlasništvom Vlade Federacije i mislim da je tu rješenje", rekao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Formiranje novog preduzeća doprinosi daljoj fragmentaciji tržišta prirodnog gasa u Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini, što bi uz trenutno nisko učešće prirodnog gasa u ukupnoj finalnoj potrošnji energije rezultiralo dodatnim povećanjem troškova za krajnje potrošače. S obzirom na to da BH-Gas, kao privredno društvo u 100% vlasništvu Vlade Federacije BiH, obavlja javnu uslugu transporta prirodnog gasa za krajnje potrošače u Federaciji BiH, osnivanje novog preduzeće nema utemeljenje u tržišnim ili ekonomskim kretanjima", poručili su iz BH-Gasa d.o.o. Sarajevo.

Podsjetit ćemo da je James O'Brian, pomoćnik državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena, najavio i moguće sankcije Čoviću zbog ustrajnosti da nova kompanija bude formirana. Sada i ambasador SAD-a Michael Murphy kaže da Čovićevo insistiranje predstavlja pomaganje Rusiji, jer bi Južna interkonekcija spajanjem na azerbejdžanski gas mogla zamijeniti ruski, ali i stvoriti konkurentno tržište, dok struka podsjeća da već postoje jasni evropski propisi.

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

"Zaista je krajnje apsurdan način na koji Čović to čini. On tvrdi da ovaj projekt može goditi kompaniji koju on planira formirati, a koja ne postoji. Ne postoji pravni, zakonski, tehnički ili ekonomski smisao koji bi stajao iza Čovićevih argumenata", rekao je Murphy.

"Niti jedno upustvo, niti načelo Evropske unije i direktiva ne upućuje na to da treba praviti dodatnog operatera transportnog sistema, jer bi to, prije svega, povećalo troškove, moralo uposliti nove ljude i povećalo krajnju cijenu prirodnog gasa. U pitanje bi dovelo i da li će ga i u kojoj mjeri neko koristititi", ističe stručnjak za energetiku Nihad Harbaš.

Ministar energije, rudarstva i industrije već je govorio da interes Federacije BiH nije osnivanje novog preduzeća. Podsjetit ćemo i da su i nedavno iz Kluba SDA u Zastupničkom domu Federacije uputili zakon u kojem je operater BHGas, međutim premijer Federacije je tražio da zakon ne bude razmatran jer će i Vlada tokom marta uputiti svoj. Iz HDZ-a BiH ne odustaju. Međutim, kompromisi koji podrazumjevaju da BH-Gas ostane operater postoje i predlagani su.

Prenosimo I New York Times o južnoj interkonekciji: Žestoka kritika upućena Draganu Čoviću

Prenosimo I New York Times o južnoj interkonekciji: Žestoka kritika upućena Draganu Čoviću

"Kako imamo dva telekom poduzeća, kako imamo dva poduzeća iz pošta, ne vidim nikakav problem da se formira novo poduzeće, novi operator koji bi mogao biti operator za prirodni plin", izjavio je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova (HDZBiH).

"Ponudili smo HDZ-u BiH i to mjesto u BH-Gasu, jer se mi ne bojimo da će bilo ko bilo koje nacionalnosti zavrnuti gas građanima Kantona Sarajevo. I dalje smo spremni za tu vrstu dogovora i mislimo i dalje da to treba raditi BH-Gas", poručio je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a za Federalnu.

"Predložili smo reforme koje bi restrukturirale preduzeće BH-Gas, naprimjer, uspostavljanjem podružnice u Mostaru koja bi vodila taj projekt. Ako Dragan Čović kaže da je zaista zainteresovan za 'legitimno predstavljanje Hrvata', on bi prihvatio ovaj projekt", naveo je Murphy.

Prijedlozi postoje. Iako bi dodatne troškove stvorilo uspostavljanje podružnice, svakako bi bili manji od onih potrebnih za formiranje nove firme. Za eventualnu reorganizaciju BH-Gasa iz ove firme kažu da njihov vlasnik, Vlada Federacije, može donijeti odluku za koju procjeni da je najbolja. S obzirom na to da operater nije određen, a zahtjevi HDZ-a isti kao prije godinu i po, čeka se prijedlog Vlade Federacije o eventuanom rješenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije