Jusuf Arifagić ogorčen: Država me izdala, nisam dobio ni marku, ovako ne ide

1
I. S.
Jusuf Arifagić ogorčen: Država me izdala, nisam dobio ni marku, ovako ne ide
FOTO: Arhiv / Jusuf Arifagić
Jusuf Arifagić, vlasnik farme norveških krava, prije nekoliko godina vratio se iz Norveške, te brzo postao jedan od najveći proizvođač mlijeka u BiH te vodeći u RS.

Preživio je tri logora, ali se čini da njegova firma neće preživjeti posljedice koronavirusa, jer od države, kako kaže, nije dobio nijednu KM.

Njegova firma Arifagić Investment je tokom koronavirusa primila dodatno još dva radnika.

Velike plate i troškovi

"Izašao sam pred radnike i rekao: Ako budemo padali, ako bude teško u zemlji, idem i ja sa vama, ne ostavljam vas. Danas ne znam šta uraditi jer ne mogu isfinansirati svojih 40 i nešto radnika, plate i sve troškove koje imam danas", govori Arifagić za Radiosarajevo.ba.

Kaže da je za vrijeme korone poslušao lidere entiteskih vlasti da zasije što više sjemena, razmišljajući da je bitno stvoriti dovoljne količine hrane u slučaju još teže krize.

Ipak, obećana pomoć države je izostala. Jedino je od Grada Prijedora dobio 1.500 maraka dok je "najobičniji farmer dobio 700 KM".

"Ako se nastavi ovakvo stanje i odnos prema poljoprivredi, prisilit će mnoge pa tako i mene da zatvore", kaže on.

Zahvaljujući korektnoj saradnji s dobavljačima, uspio se dogovoriti i zadužiti kod ljudi.

"Shvatio sam da ne valja biti veliki, ne valja biti napredan i uspješan, ja sam jedini koji u RS proizvodi više od 1,4 miliona litara mlijeka. Moji gubici u 2019. i 2020. su oko 800 do 900 hiljada KM, po pitanju premije", pojašnjava naš sagovornik.

Kažnjen je, kako kaže, jer se usudio proizvesti toliko mlijeka.

"Izetbegović, Dodik se moraju odlučiti hoćemo li proizvoditi bh. mlijeko. Treba li nam, mogu li svako jutro ići kamioni s mlijekom preko granice", dodaje Arifagić..

Komentariše negativno odluke državnih vlasti o tome da uvoz proizvoda iz drugih zemalja nije blokiran, kao i da su granice bile zatvorene jako dugo.

"Bijedno se osjećam kao čovjek", kaže Jusuf.

Nije vidio majku ni sina

Govori kako 22 dana provodi na njivama, ispred očiju vidi samo kukuruz jer mnogo radi. Njegovi pokušaji da uspije dobiti pomoć od banaka u Federaciji BiH nisu uspjeli, jer mu je kompanija registrovana u RS.

Na pitanje da li, uprkos svemu, ostaje u Kozarcu, odgovara potvrdno, iako nije ni majku ni sina vidio više od godinu, jer nema vremena zbog posla.

"Izetbegović mora shvatiti da BiH nestaje kroz naša sela, Dodik isto, Čović i ti ljudi isto", kaže Arifagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije