Poljoprivrednici osam godina čekaju odobrena dva miliona KM

Fena
Poljoprivrednici osam godina čekaju odobrena dva miliona KM
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izjave nakon sastanka Odbora za poljoprivredu

Predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur izjavio je da će se od iduće sedmice, svakih sedam do deset dana, održavati tematske sastanke iz svake oblasti koja se tiče poljoprivredne proizvodnje prehrambene industrije.

Prvi sastanak bit će posvećena proizvodnji mesa i mlijeka, na kojoj će se okupiti veliki broj proizvođača, predstavnika resornog ministarstva i struke.

Tom prilikom predložit će se donošenje mjera koje će omogućiti da se promijeni stanje u proizvodnji mesa i mlijeka.

"Na jednoj strani imamo situaciju da je više od 15.000 ljudi odnosno gazinstava počelo da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, ali se radi o malim proizvođačima koji će konzumirati fond od nekih 10 miliona KM. Međutim, ta sredstva su na drugoj strani uzeta u ruralnom razvoju kapitalnim investicijama to jest komercijalnim proizvođačima. Tako da će se morati naći načina da se fond za poljoprivredu poveća", naglasio je Džubur nakon današnje sjednice Odbora.

Povećanje se može očekivati budući da je Vijeće Evropske unije odlučilo da se BiH na raspolaganje stavi iznos od oko 250 miliona eura, od čega članovi Odbora smatraju da će značajan dio biti namjenjen za razvoj poljoprivrede.

"Razgovarali smo i o tome da se hitno sa nivoa ministarstva omogući isplata oko dva miliona KM za projekte iz 2012. godine. Znači osam godina čekaju poljoprivredni subjekti na osnovu nalaza Federalne inspekcije i odluke o prihvatanju tih projekata. Od resornog ministra Šemsudina Dedića dobili smo uvjeravanje da će to biti u relativno kratkom roku", dodao je Džubur.

Potpredjednica Odbora Sanela Klarić poručila je da je potrebno izvršiti analize stanja koje je prouzrokovala pandemija.

"Posebno se trebamo posvetiti mjerama u ruralnom razvoju odnosno podršci prerađivačkim kapacitetima jer i ukoliko se desi da budemo imali 50 posto više proizvodnje poljoprivrednih osjetljivih proizvoda bitno je na koji način možemo reagovati. Najvažnije je uključiti ljude sa terena koji imaju najviše informacija", kazala je Klarić.

Predsjednik Seljačkog saveza Federacije BiH Dragan Pavlović ustanovio je da poljoprivrednici nisu imali zabranu rada tokom pandemije, te su sada došli u fazu da svoje proizvode ne mogu plasirati na tržište.

"S obzirom da smo direktno vezani za ugostiteljske objekte i turizam zahtjevi za našu proizvodnju su se smanjili. Nadamo se da ćemo kroz tematske sjednice doći do adekvatnih rješenja", rekao je Pavlović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije