Štete će biti višemilionske: Nadležni o trenutnoj situaciji s poplavama u TK

Fena
Štete će biti višemilionske: Nadležni o trenutnoj situaciji s poplavama u TK
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Kladanj

Stanje na području Tuzlanskog kantona se stabilizira, a vodostaji rijeka su u padu, potvrdio je vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović.

Zbog brojnih problema izazvanih obilnim kišnim padavinama, angažirana je i Federalna uprava civilne zaštite koja je zajedno na terenu s pripadnicima Kantonalne uprave Civilne zaštite.

"Najugroženija područja na Tuzlanskom kantonu su dio grada Živinice, odnosno naselja Đurđevik i Višća, te općina Kladanj, koja je jučer pretrpila strašne poplave. Na svu sreću nemamo ljudskih gubitaka, evakuisani su svi koji su bili ugroženi", kazao je Jovanović.

Poplave koje su pogodile Tuzlanski kanton prouzrokovale su i veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Štete će prema prvim procjenama biti višemilionske.

"Gotovo sve općine na području TK proglasile su stanje prirodne nesreće, i tek nakon toga slijedi evidencija ukupnih šteta izazvanih sa ove dvije nesreće. Štete neće biti male i teško će biti nadoknadive", kazao je ministar poljoprivrede TK Mustafa Šakić.

Nekoliko općina i gradova na području Tuzlanskog kantona proglasili su stanje prirodne nesreće. Kada je u pitanju Grad Tuzla stanje nesreće je proglašeno zbog opasnosti od poplave i pojave novih, ali i reaktivacije starih klizišta. Približno jedna četvrtina Tuzle je pod klizištima.

"Imamo više od 2.100 klizišta. Imali smo par prijava, međutim radi se o manjim odronima puteva, tako da ne možemo detektovati da su to reaktiviranja klizišta. Kritična su naredna dva do tri dana", istakao je šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa CZ Tuzla Miralem Mulać.

Jedno od najugroženijih tuzlanskih naselja kada je riječ o klizištima je naselje Badre. Stanovnici ovog naselja još uvijek se sjećaju velikih poplava i klizišta iz 2014. godine. Nadaju se da se neće ponoviti taj strašni scenario.

Tuzlanski vatrogasci u protekla 24 sata imali su samo jednu intervenciju na crpljenju vode. Iako je trenutna situacija u Tuzli dobra, angažovane su dodatne vatrogasne snage u slučaju da u narednim danima dođe do aktiviranja klizišta, ali i potrebe pomoći u drugim općinama.

"Imamo i dodatne snage koje ćemo angažovati ako se javi potreba. Sve pumpe su nam ispravne, imao i čamac za spašavanje ako se pojavi potreba za njim", naglasio je starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla Jasmin Jahić.

Kada je u pitanju TK, u protekla 24 sata u operativnom centru Srebrenik prijavljeno je 28 poplavljenih objekata (objekti pošte, ambulante i ured MZ Špionica). Prijavljeno je aktiviranje sedam novih klizišta na području Grada.

Načelnik Općine Čelić Sead Muminović proglasio je stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta na području te općine.

Na području općine Banovići prijavljeno je aktiviranje klizišta u MZ Podgorje koje ugrožava jedan pomoćni objekat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije