Rok istekao u 16 sati: Davor Pehar ne želi potpisati ugovore za vakcine u FBiH?!

29
L.R.
Rok istekao u 16 sati: Davor Pehar ne želi potpisati ugovore za vakcine u FBiH?!
FOTO: Fena / Sa konferencije za novinare

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar danas, do 16 sati, trebao je Federalnoj vladi dostaviti potpisane ugovore s dvije firme o nabavci vakcina.

Ipak, kako je portalu Radiosarajevo.ba potvrđeno iz više izvora, Pehar to nije učinio

Prema istim, nezvaničnim izvorima, Pehar odbija potpisati ugovore iz straha da ne bude, danas sutra, krivično odgovoran.

A, pozadinska priča ide ovako: Posao Zavoda za javno zdravstvo jeste, između ostalog, da planira i vrši centralnu distribuciju vakcina - za sve druge bolesti, pa tako i za COVID-19. No, izvori navode da Pehar, kad mu je predočeno da će nabavljati vakcine protiv COVID-a, nije bio najsretniji, a izgovori zbog čega Zavod to ne može realizirati, bili su razni.

Potom se donosi odluka o osnivanju ad hoc grupe, koja daje rok od 72 sata za dostavljanje ponuda. 

"Na sjednici jučer, Pehar se obratio putem linka i čitao je izvještaj i mailove, tabelu...ko je ponudio koje vakcine, koliko para i slično. Kako se većinom nudilo cjepivo Sputnik V, cijena je bila otprilike u par feninga - sve su bile oko 17 eura po dozi, postavljeno je pitanje - ko može najbrže.

Rečeno nam je da može MGM Farm iz Kaknja (72 sata) i Krajinagroup iz Banja Luke (u roku od tri sedmice). Vlada priprema pismo namjere (koje je već poslano, op.a.), da vakcine ne idu u komercijalne svrhe, već u bolnice, a Pehar je danas do 16h trebao dostaviti potpisane ugovore. Međutim, to nije učinio", govori nam jedan od izvora.

Kako dodatno doznajemo, nakon što ugovori nisu došli, premijer Fadil Novalić u poslijepodnevnim satima daje nalog Zavodu za javno zdravstvo da radi i tokom vikenda, te da do ponedjeljka, do 10 sati ujutro, dostave potpisane ugovore s ovim kompanijama.

Pitamo izvore - šta ako Pehar ne potpiše ugovor?

I dok jedan sagovornik ne želi spekulirati, drugi govori:

"Ako ne potpiše, vrlo moguće su ozbiljne konsekvence. Ovo su ozbiljne stvari. Ipak, sačekajmo ponedjeljak i 10 sati ujutro."

Pehar zasad nije komentirao ove navode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije