Još jedan udar na džepove bh. građana: Hoće li od Nove godine računi za grijanje biti veći?

6
Radiosarajevo.ba
Još jedan udar na džepove bh. građana: Hoće li od Nove godine računi za grijanje biti veći?
Foto: Pexels / Ilustracija

Hoće li građani Banje Luke plaćati skuplje grijanje ili će na drugi način biti prevaziđen problem koji zbog poskupljenja glavnog energenta s trenutnim cijenama Toplanu vodi u nelikvidnost?

Odgovor na ovo pitanje mogao bi biti poznat početkom sljedeće sedmice, nakon sastanka predstavnika Gradske uprave s rukovodstvom Eko Toplane, piše BHRT.

Eko toplane izračunale su da bi cijena grijanja u Banjoj Luci trebala biti veća za 59% da bi održali likvidnost usljed poskupljenja glavnih energenata za proizvodnju toplotne energije. O tome će u narednim danima očitovati i regulator Grad Banja Luka nakon što im se predstavi detaljna analiza troškova.

Vlada KS subvencionira troškove grijanja: Evo ko je ostvario to pravo

Vlada KS subvencionira troškove grijanja: Evo ko je ostvario to pravo

"Nama je jasno da moramo sačuvati solventnost i likvidnost ovog preduzeća i to nema nikakvu alternativu. Isto tako je jasno da nećemo dozvoliti poskupljenje od 60%. Sada postoji mnogo opcija, ali pred nama je da ih sagledamo i da se zalažemo da građani Banje Luke imaju što povoljnije grijanje u ovom trenutku", kaže Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Ukoliko Grad odbije traženo povećanje, opcije su ili odobrenje novih subvencija ili kombinacija povećanja cijena i subvencija. U Eko toplanama kažu da je s trenutnim cijenama grijanja upitno da li će moći plaćati dobavljače nakon Nove godine. Samim tim i proizvoditi toplotnu energiju za domaćinstva.

"Od otvaranja Eko Toplane do danas drvo je poskupjelo 46%. Prije 10 dana smo imali i zvanično poskupljenje od Šuma za 37%. S druge strane, električna energija od otvaranja Eko Toplane do danas je poskupila 100% i evo sada smo vidjeli nove najave od 11., gdje se očekuje dodatno povećanje električne energije", navodi Dragiša Zečević, član UO Eko Toplana Banja Luka.

Šta uraditi da radijatori bolje griju? Ovo je šest najvažnijih koraka

Šta uraditi da radijatori bolje griju? Ovo je šest najvažnijih koraka

Zahtjevi za povećanjem cijene grijanja stižu u vrijeme kada cijene svakodnevno divljaju, a korisnici su nezadovoljni kvalitetom usluge.

Konačnu riječ o cijeni grijanja daće gradska Skupština. No, budući da odluka još nije u skupštinskoj proceduri, nije realno očekivati korigovane račune, barem ne od 1. januara. Iz odborničke većine poručili su da se primarno zalažu da se ne ide na štetu građana.

"Ono što je jedino stiglo u Skupštinu je kreditno zaduženje zbog sanacije toplovodne mreže, što mi na samom kolegijumu nismo prihvatili jer smatramo da u ovom trenutku kreditno zaduženje je apsolutno nepotrebno za sanaciju toplovodne mreže, jer ako ćemo o tome pričati, onda treba prvo razmotriti stanje toplovodne mreže pa onda da vidimo šta je sa energentima, jer mislimo da je u ovom trenutku najprioritenije razmišljati o nabavci energenta", ističe Saša Čudić, v. d. predsjednika Skupštine Grada Banjaluka.

Da se od početka grijne sezone štedio energent osjetili su i sami korisnici. U novembru je zaprimljeno gotovo 1.400 reklamacija. Nakon brojnih žalbi utvrđeno je da je isporučeno 5% manje energije u odnosu na standard. Temperatura grijanja nakon toga povećana je za jedan stepen. Uskoro bi trebalo biti poznato i hoće li računi biti veći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije