Još jedan 'paklen' dan pred nama: Objavljena prognoza do utorka - najavljeno i iznad 40 stepeni

2
Radiosarajevo.ba
Još jedan 'paklen' dan pred nama: Objavljena prognoza do utorka - najavljeno i iznad 40 stepeni
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šetnja Baščaršijom

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno. U Hercegovini je pretežno sunčano.

Žuti meteoalarm, zbog očekivanih vrelina, upaljen je za područja Mostara, Trebinja, Višegrada i Foče, a upozorenje glasi: "Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe."

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 15; Livno i Široki Brijeg 18; Banja Luka, Doboj, Gradačac, Ivan Sedlo i Sanski Most 19; Bihać, Bijeljina, Drvar i Tuzla 20; Bugojno i Sarajevo 21; Trebinje i Zenica 23; Stolac 24; Mostar 26; Neum 27°C.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Bioprognoza: Dugotrajni period natprosječnih temperatura zraka nepovoljno djeluje na osjetljiviji dio populacije, hronične bolesnike, trudnice, starije osobe i djecu. Moguće su meteopatske reakcije poput glavobolje, nervoze, iscrpljenosti, u noći problemi sa snom. Neophodno je maksimalno se prilagoditi aktuelnim vremenskim prilikama, reducirati boravke na otvorenom i duže izlaganje suncu, pridržavati se uputa nadležnih službi. Planirane aktivnosti trebali bi provoditi u jutarnjim satima, obzirom da će temperature zraka i UV indeks vrlo brzo dostići visoke vrijednosti.

Danas u Bosni prolazno više oblačnosti prije podne. Sunčanije u drugom dijelu dana. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 33°C, na jugu zemlje do 37°C. U Sarajevu više oblačnosti dio prije podneva. Zatim pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni može biti magle. Vjetar slab većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 38°C.

Apokaliptični prizori nakon požara, apel vatrogasaca: 'Molili smo ljude da prestanu sa selfijima'

Apokaliptični prizori nakon požara, apel vatrogasaca: 'Molili smo ljude da prestanu sa selfijima'

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U utorak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22°C, na jugu zemlje do 27°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 35 i 41°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije