Još jedan kanton u BiH vraća učenike u školske klupe

0
Fena
Još jedan kanton u BiH vraća učenike u školske klupe
Foto: RTV BPK / Goražde

Krizni štab Ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici razmatrao je epidemiološku situaciju na području kantona te u skladu s tim donio određene preporuke koje će biti upućene Vladi BPK Goražde na konačno usvajanje.

Kako je istaknuto na sjednici, na području BPK Goražde trenutno je povoljnija epidemiološka situacija, a ukupno je aktivno 80 slučajeva koronavirusa.

Ohrabrujućom je ocijenjena činjenica da je sve manji broj pacijenata koji imaju potrebu za hospitalizacijom te je naglašeno da se na bolničkom liječenju nalazi ukupno 21 osoba. Deset pacijenata je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), dok se 11 osoba nalazi na liječenju u Covid odjelu Kantonalne bolnice.

U vanbolničkom izolatoriju Đački dom trenutno nema hospitaliziranih pacijenata i on je privremeno zatvoren, a kako je rečeno, ukoliko se ukaže potreba, on će ponovo biti stavljen u funkciju.

Razmatarajući naredbe koje ističu sutra, Krizni štab preporučio je produženje mjera o ograničenom kretanju u periodu od 21 do 5 sati ujutro, nošenje zaštitnih maski te ograničenju broja osoba na otvorenom i u zatvorenom prostoru, dok je za odvijanje nastave u osnovnim i srednjim školama na području kantona, predložen povratak učenika u školske klupe, piše Fena.

„Najviše smo danas raspravljali da li primijeniti A ili B model nastave, a nakon sagledavanja cjelokupne epidemiološke situacije te dostavljenog mišljenja ministarstva za obrazovanje i Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, Krizni štab uputio je prema Vladi BPK Goražde preporuku da se učenici od ponedjeljka vrate u školske klupe. Ostale mjere koje ostaju i dalje na snazi, s obzirom da su one usklađene sa federalnom naredbom“, kazao je resorni ministar Eniz Halilović.

S obzirom da je na adresu štaba upućen niz pitanja o pomjeranju perioda ograničenog kretanja, Halilović je naglasio da kantonalni štab ne može mijenjati tu naredbu.

„Mi kao Krizni štab BPK Goražde ne možemo donositi različite mjere u odnosu na federalne, a ukoliko on donese drugačije mjere, mi ćemo to uskladiti na nivou kantona“, kazao je Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije