Još jedan kanton u BiH prelazi na online nastavu zbog pogoršanja situacije

0
AA
Još jedan kanton u BiH prelazi na online nastavu zbog pogoršanja situacije
Foto: Tuzlanski.ba / Imenovana nova Vlada TK

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) na vanrednoj sjednici usvojila je odluke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK koje su donesene nakon kompletnog sagledavanja higijensko-epidemiološke situacije. Krizni štab je pratio brojeve novozaraženih, a samo u proteklih 24 sata u TK je novozaraženih 200, a njih 130 je iz Tuzle.

Uz ostalo, donesena je odluka o prelasku na on line nastavu u trajanju od 14 dana, čija primjena počinje od 29. marta.

“Imali smo jutros sjednicu Kriznog štaba gdje smo cijeneći trenutnu epidemiološku situaciju u TK i zaključke Skupštine TK donijeli izvjestan niz mjera, prijedloga, naredbi. Radi se o jednom širem spektru mjera koje smo numerisali od 1 do 35. U suštini naš zadatak je da usvojimo naredbe i preporuke koje je usvojio Krizni štab FBiH, a potvrdila Vlada FBiH. Ranije donesene mjere Ministarstva zdravstva TK ostaju na snazi, a donesena je nova o obustavi nastave na univerzitetu, visokim školama, srednjim školama i osnovnim školama od 6. do 9. razreda.

Pored te mjere obustavljaju se i sve vannastavne aktivnosti, a zabranjuju se do daljnjeg i trenažni procesi u zatvorenom prostoru za klubove koji ne učestvuju u kantonalnim, federalnim i državnim takmičenjima. Donesena je odluka o zabrani izvođenja muzike uživo, zabrani konzumiranja nargile i druge sugestije koje smo uputili vlasnicima ugostiteljskih objekata”, rekao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Ukoliko se građani i institucije ne budu pridržavali posljednjih mjera i ako se epidemiološka situacija dodatno pogorša, Krizni štab je najavio mogućnost donošenja novih restriktivnijih mjera.

Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković je naglasio kako su izvršene pripreme za realizaciju predloženih mjera.

“U proteklih mjesec smo izvršili sve pripreme i za jedan i za drugi model nastave. Izvršili smo sve pripreme u osnovnim i srednjim školama za prelazak na online nastavu, a Univerzitet u Tuzli je to isto to uradio, kao sve ostale visokoškolske ustanove koje su nas pisanim putem obavijestile da prelaze na online model nastave. Odluka stupa na snagu 29. marta i traje 14 dana”, kazao je ministar Baraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije