Još dva kredita: BiH odobreno 150 miliona eura za izgradnju Koridora Vc

Fena
Još dva kredita: BiH odobreno 150 miliona eura za izgradnju Koridora Vc
FOTO: Radiosarajevo.ba / S potpisivanja ugovora o dva nova kredita s EIB-om
Tokom zvanične posjete predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska Bosni i Hercegovini, Evropska investiciona banka (EIB) danas je odobrila dva kredita ukupne vrijednosti od 150 miliona eura za izgradnju autoceste.

Kreditima koji su odobreni Bosni i Hercegovini će se finansirati dva dijela trans-evropske mreže koridora Koridor Vc, koji povezuje Budimpeštu i istočnu Hrvatsku s Jadranskom obalom kroz Bosnu i Hercegovinu.

Potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco istaknuo je da BiH pokazuje odlučnost da nastavi svoj put ka evropskoj integraciji te da je EIB spremna pomoći finansiranjem i savjetima.

"Danas odobreni krediti pokazuju za šta se Inicijativa za ekonomsku otpornost zalaže: pomaganje zemljama da prevaziđu posljedice migracione krize i za stvaranje bolje budućnosti za njihove građane", kazao je on.

Krediti će biti upotrijebljeni za izgradnju dvije nove dionice ove autoceste od vitalnog značaja i podržani su garancijom iz budžeta Europske unije na osnovu Mandata za vanjsko kreditiranje (External Lending Mandate).

Većim kreditom od 100 miliona eura će se finansirati dionica Koridora Vc južno od Mostara: izgradnja autoceste sa naplatnim rampama u dužini od 21 km, uključujući dupli tunel dužine 2,6 km i pomoćne konstrukcije između južnog Mostara i Počitelja na jugu Bosne i Hercegovine.

Drugi projekat, koji se finansira evropskim kreditom od 50 miliona eura, Zenica sjever: izgradnja nove dionice autoceste sa naplatnim rampama u dužini od 2,8 km, uključujući dupli tunel dužine 2,4 km i pomoćne konstrukcije između Ponirka i Vrača u centralnom dijelu zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije