John McCain: SAD podržava BiH snažno i uvijek ćemo biti uz ovaj narod

E. H.
John McCain: SAD podržava BiH snažno i uvijek ćemo biti uz ovaj narod
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / John McCain
Senator John McCain danas boravi u posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje se sastao s brojnim bh. zvaničnicima.

Nakon što je obavio razgovore s članovima Predsjedništva BiH, u kojima je fokus zadržan na sigurnosti u regiji i cijelom svijetu, McCain se zaputio u Ambasadu SAD-a u BiH, gdje je održao konferenciju za javnost.

"Drago mi je sto sam ponovo ovdje i što vidim napredak koji je postignut u ovoj državi, posebno na području vojske i oružanih snaga. Politika SAD-a jeste promoviranje euroatlantskih integracija u BiH i mi ćemo to snažno podržavati, kao i razvoj demokratije i demokratskih procesa.

Mislim da je vrijeme da SAD i naši prijatelji i saveznici usmjere pažnju na ovaj region, jer ovdje ima još neriješenih pitanja. Kongres će podržavati aktiviranje MAP-a, koji će konačno dovesti do uključenja BiH u NATO. Želim da pohvalim lidere ove zemlje koji su učinili mnogo u borbi protiv terorizma i drago mi je da je vojska BiH pokazala da je važna za NATO.

Smatram da većina Amerikanaca smatra da bi uključenje BiH u EU bio jako pozitivan događaj, želimo da se aktivira MAP jer nema kratica pri ulasku u NATO i ja se nadam da će sve biti uspješno. Poručujem da stanovnici ove zemlje zaslužuju jaču borbu protiv korupcije", rekao je u obraćanju McCain.

Dodao je kako SAD podržava BiH snažno i uvijek će biti uz bh. narod i njihovu borbu za demokratiju.

"Mi ne možemo zaboraviti da je Prvi svjetski rat počeo ovdje i to je ono sto moraju paziti svjetski zvaničnici pri podržavanju demokratije ovdje, budući da je to vrlo važan proces. Ne mislim da će biti rata", istaknuo je.

"Mislim da je jako važno primijetiti i znati da prije nekoliko godina je bilo nekoliko terorista koji su došli iz BiH i nekoliko njih koji su uhapšeni ovdje, ali treba primijetiti da je postignut ogroman napredak i da je prošao značajan vremenski period od hapšenja posljednjeg teroriste. Ali zabrinut sam podrškom selefijama i takvim organizacijama ovdje", naglasio je senator John McCain na današnjoj press konferenciji.

Senator je kazao i da ne može predvidjeti da li će protiv nekog biti pokrenute sankcije u BiH te i da će dejtonski sporazum i dalje biti na snazi.

"Došao sam ovdje jer sam bio zabrinut nekim izvještajima, koji su uključivali i rusko prisustvo ovdje, te sam želio donijeti poruku da američka administracija stoji iza BiH, te da ja lično podržavam BiH. Naravno želio sam i sam vidjeti situaciju na terenu i prenijeti svojim kolegama kako bismo mogli sutra pomoći BiH i raznim poljima, kao što je aktivacija MAP-a." 

Za kraj svog obraćanja, McCain je poručio kako iz SAD-a nije donio nikakvu poruku  jer ne vjeruje da SAD ili Senat trebaju govoriti liderima BiH šta da rade.

"Ali sam im prenio neke stavove SAD-a u BiH, posebno istaknuvši problem korupcije", zaključio je u svom obraćanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije