Joe Biden produžio na godinu dana Uredbu o vanrednom stanju za Zapadni Balkan

2
Radiosarajevo.ba
Joe Biden produžio na godinu dana Uredbu o vanrednom stanju za Zapadni Balkan
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden odlučio je produžiti Uredbu o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan.

Na dan 26. juna 2001. godine, Izvršnom uredbom 13219, Predsjednik jeproglasio nacionalno vanredno stanje u odnosu na Zapadni Balkan u skladu s Međunarodnim zakonom o privrednim ovlastima u vanrednim situacijama kako bi se nosio s neobičnom i vanrednom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država koju predstavljaju radnje osoba koje se bave, ili pomažu, sponzorisaju ili podržavaju, (i) ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (sadašnjoj Republici Sjevernoj Makedoniji) i drugdje u regiji Zapadnog Balkana, ili (i) radnje koje ometaju provedbu Dejtonskog sporazuma u Bosni ili Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244 od 10. juna 1999. u Kosovu.

Predsjednik je kasnije izmijenio tu uredbu Uredbom 13304 od 28. maja 2003. kako bi poduzeo dodatne korake u vezi s određenim radnjama koje ometaju provedbu, između ostalog, Okridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u vezi s Makedonijom (sadašnjom Republikom Sjevernom Makedonijom).

Oštra reakcija Rame Isaka: 'Plaćat ću kazne, ali zastave s ljiljanima odreći se neću'

Oštra reakcija Rame Isaka: 'Plaćat ću kazne, ali zastave s ljiljanima odreći se neću'

Dana 8. juna 2021. godine potpisao je Izvršnu naredbu 14033, kojom je proširen obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou objavljenom u Izvršnoj naredbi 13219, sa izmjenama i dopunama, utvrđujući da je situacija na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije ( Zapadni Balkan), u protekle dvije decenije, uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i široko rasprostranjenu korupciju unutar različitih vlada i institucija na Zapadnom Balkanu, koče napredak prema efektivnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, te stoga predstavlja neobičnu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država.

Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, te situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju se i predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država.

Joe Biden otputovao na samit G7: Sankcije Rusiji i podrška Ukrajini u centru pažnje

Joe Biden otputovao na samit G7: Sankcije Rusiji i podrška Ukrajini u centru pažnje

Iz tog razloga, vanredno stanje na nacionalnom nivou proglašeno Izvršnom naredbom 13219, prema kojoj su poduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304, a čiji je obim proširen u Izvršnoj naredbi 14033, mora ostati na snazi ​​nakon 26. juna 2024. Stoga, u skladu sa članom 202(d) Nacionalnog zakona o vanrednim situacijama (50 U.S.C. 1622(d)), nacionalna vanredna situacija proglašena Izvršnom naredbom 13219 u vezi sa zapadnim Balkanom produžena na godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije