Joe Biden otputovao na samit G7: Sankcije Rusiji i podrška Ukrajini u centru pažnje

0
Radiosarajevo.ba
Joe Biden otputovao na samit G7: Sankcije Rusiji i podrška Ukrajini u centru pažnje
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden otputovao je u srijedu, 12. juna, u Italiju kako bi se sastao s liderima Grupe sedam (G7), s ciljem pojačavanja pritiska na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu te na Kinu zbog podrške Moskvi.

Lideri G7 suočavaju se s brojnim izazovima dok traže rješenja za globalne probleme. Biden je prethodno proveo veče u svom domu u Wilmingtonu, Delaware, nakon što je njegov sin Hunter Biden osuđen zbog ilegalne kupovine oružja, što je postalo prvo takvo krivično djelo za dijete aktuelnog predsjednika SAD-a.

Na samitu od 13. do 15. juna lideri će raspravljati o ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku, trgovinskim neravnotežama s Kinom te o pitanjima vezanim za vještačku inteligenciju i razvoj u Africi.

Zemljotres u Mostaru: "Kao neka grmljavina"

Zemljotres u Mostaru: "Kao neka grmljavina"

Lideri G7 će objaviti nove sankcije protiv Rusije i kontrolu izvoza koji će ciljati subjekte i mreže koje pomažu snagama njenog predsjednika Vladimira Putina u ratu u Ukrajini, rekao je u utorak portparol Bijele kuće John Kirby.

Ključni fokus samita bit će prikupljanje sredstava za Ukrajinu, s planom da se koristi zamrznuta ruska imovina za veliki avansni zajam kako bi se podržao kijevski režim u budućnosti.

Biden će također održati sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, što će biti praćeno zajedničkom konferencijom za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije