Jevreji širom svijeta slave Pesah

0
Radiosarajevo.ba
Jevreji širom svijeta slave Pesah
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Aškenaška sinagoga u Sarajevu

Pesah, najveći jevrejski blagdan, ove godine se obilježava od 27. marta do 4. aprila, zbog pandemije i zabrane okupljana bit će proslavljem u krugu porodice bez većih kontakata.

Obilježavanje Pesaha započinje prije prvog dana blagdan večerom koja se zove Seder večer. Seder na hebrejskom znači red, a Seder večera je praznična, obredna večera na kojoj se molitve, čitanje Hagade, koje je osnovni dio Sedere, i svi drugi običaji obavljaju po strogo utvrđenom redu.

Obilježava oslobađanje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva prije više od 3.300 godina, prelazak preko Crvenog mora i dolazak u obećanu zemlju.

Pripreme za praznik traju više odsedam dana. Kuće se čiste od svih tragova fermentisane hrane sa kvascem, posuđe iskuhava.

Pesah se slavi osam dana. Prvo veče, poslije molitve sa zalaskom sunca, u krugu porodice, počinje tradicionalna svečana večera "Seder pesah".

Trpeza odiše dubokom porukom i simbolikom - beskvasni hljeb ili maces, živinsko pečenje, jaje, voće, salata kao i gorke trave koje podsjećaju na težak život u egipatskom ropstvu.

Tu je i posuda sa slanom vodom kao sjećanje na suze Izraelaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije