Jevreji slave Pesah: U sarajevskoj sinagogi bez vjernika

Radiosarajevo.ba
Jevreji slave Pesah: U sarajevskoj sinagogi bez vjernika
Agencije / Posebna jela prave se za Pesah

Jevreji u Bosni i Hercegovini i širom svijeta započinju proslavljanje Pashe, odnosno Pesaha, historijskog praznika u spomen spasenja tog naroda od egipatskog ropstva.

Večeras, sa zalaskom sunca, Jevreji započinju obilježavanje Pesaha, jednog od najznačajnijih jevrejskih praznika, koji se naziva još i praznikom proljeća i praznikom beskvasnog hljeba.

Obilježava oslobađanje jevrejskog naroda iz egipatskog ropstva prije više od 3.300 godina, prelazak preko Crvenog mora i dolazak u obećanu zemlju.

Pripreme za praznik traju više odsedam dana. Kuće se čiste od svih tragova fermentisane hrane sa kvascem, posuđe iskuhava.

Pesah se slavi osam dana. Prvo veče, poslije molitve sa zalaskom sunca, u krugu porodice, počinje tradicionalna svečana večera "Seder pesah".

Trpeza odiše dubokom porukom i simbolikom - beskvasni hljeb ili maces, živinsko pečenje, jaje, voće, salata kao i gorke trave koje podsjećaju na težak život u egipatskom ropstvu.

Tu je i posuda sa slanom vodom kao sjećanje na suze Izraelaca.

U Aškenaskoj sinagogi u Sarajevu ove godine zbog pandemije COVID-19 Pesah neće biti tradicionalno obilježen molitvom i večerom. Hazan sarajevske sinagoge Igor Bencion Kožemjakin nešto ranije podijelio je porodicama beskvasni hljeb koji se jede za vrijeme praznika, a molitva i večera će biti održane online

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije