BiH / Jerlagić: Uvesti elektronsko glasanje, već 20 godina pobjeđuju oni koji broje

29. 01. 2018. u 12:42:00 Fena

Shares: 134

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić pozvao je vlasti da na narednim općim izborima uspostave elektronsko prebrojavanje glasova ili skeniranje, kako bi rezultati izbora bili vjerodostojni.

"Takav sistem neće iznositi mnogo novaca, a javna je tajna da 20 godina pobjeđuju oni koji broje glasove, a ne kako građani BiH glasaju", kazao je Jerlagić danas na konferenciji za medije,

Komentirajući spekulacije o indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH u vezi Izbornog zakona BiH, Jerlagić je kazao da građani i dalje moraju direktno birati članove, a ne Parlamentarna skupština BiH, jer su nadležni za odbranu i vanjske poslove.

Također je pozvao Vijeće ministara BiH da javno objavi odgovore na Upitnik Evropske komisije, jer se tiču svih građana BiH i trebaju biti transparentni.

Kritikovao je i odnos Strane demokratske akcije prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH i strankama iz Republike Srpske, ističući da zbog toga najviše gubi BiH i Bošnjaci.

Jerlagić je najavio da će krajem februara ili početkom marta u Doboju biti održana sjednica Glavnog odbora te stranke gdje će usuglasiti stav u nastupanju na narednim izborima u Republici Srpskoj.

Jerlagić je također predstavio i nove članove stranke, bivšeg predsjednika Stranke dijaspore BiH Džebraila Bajramovića i penzionisanog generala Esada Palduma koji su, govoreći o razlozima pristupanja istakli da je SBiH unutrašnjim reformama pokazala da će u budućnosti raditi u najboljem interesu države.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA