CIK duže vrijeme zagovora nove tehnologije u izbornom procesu

Fena
CIK duže vrijeme zagovora nove tehnologije u izbornom procesu
Okrugli sto pod nazivom „Digitalizacija izbornog procesa u BiH“ održava se danas u Sarajevu.

Cilj je da se doprinese javnoj raspravi o mogućnostima modernizacije i digitalizacije izbornog procesa u BiH, te da se sagledaju mogućnosti domaće IKT industrije u pogledu implementacije najnovijih tehnoloških rješenja primjenjivih u izborima u svijetu i kod nas.

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović je prije početka okruglog stola izjavio novinarima da u CIK-u duže vrijeme zagovoraju upotrebu novih tehnologija u izbornom procesu.

"Smatramo da je dosadašnji način organizacije izbornog procesa, prije svega, zastario, a poznato je da postoje i ozbiljne kritike na sam proces, prije svega na nivou biračkih odbora. Cijenimo da je došlo vrijeme da zagovaramo i da implementiramo nove tehnologije", naglasio je Arnautović.

Navodeći razloge za uvođenje novih tehnologija u izbornom procesu, kazao je da je prvi da se poveća efikasnost izborne administracije. To podrazumijeva i organe za provođenje izbora, ali i sve druge organe na lokalnom, entitetskom i državnom nivou.

Drugi razlog je dugoročno smanjenje troškova izbornog procesa „jer je poznato da upotreba tehnologije smanjuje troškove“.

"Treći razlog je povećanje političke transparentnosti, jer ovaj proces je općedruštveni, izbori su od interesa za sve državljane s biračkim pravom, uopće za političku javnost", kazao je Arnautović.

Po njegovim riječima, postoje ozbiljni razlozi da se uđe u razgovore, posebno s IT industrijom. Kaže kako žele da sagledaju stanje, da vide  čime IT industrija u BiH raspolaže, kakvo je stanje sa softverom, s hardverom, da dobiju iz prve ruke odgovore na ta pitanja.

To je, napominje Arnautović, cilj ovih okruglih stolova koje će s Vanjskotrgovinskom komorom i Ministarstvom prometa i komunikacija BiH organizirati osim u Sarajevu i u Banjoj Luci i Mostaru.

Ističe da je ovo proces koji zahtijeva apsolutni konsenzus svih političkih faktora u BiH, „ovdje nema nadglasavanja, nema dvotrećinske većine, nema opozicije ili pozicije...“

"Ovo je stvar za koju treba da bude postignut opći konsenzus. Ako se taj konsenzus postigne, prije svega u okviru parlamentarne skupštine BiH, onda drugi uvjeti kao što su materijalna sredstva ili eventualno tehničko-tehnološka rješenja ne bi trebala da budu problem", smatra Arnautović. 

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH, u saradnji s Centralnom izbornom komisijom BiH i Ministarstvom prometa i komunikacija BiH, organizira seriju okruglih stolova pod nazivom „Digitalizacija izbornog procesa u BiH“.

Direktorica Sektora za transport i komunikacije VTKBiH Sabrina Teskeredžić je kazala da ovim okruglim stolom žele dati podršku svim aktivnostima, naročito putem IKT sektora koji djeluje u okrilju VTK-a.

"Znači, da se otvore mogućnosti svih uglednih privrednika na način da se vidi koje su to mogućnosti uvođenja novih tehnologija izbornog procesa", navela je Teskeredžić.

Najavila je održavanje okruglih stolova o ovoj temi i u Mostaru i Banjoj Luci.

Po njenim riječima, praksa novih tehnologija, IT kompanija jeste da pokažu brži, jednostavniji i učinkovitiji način samog izbornog procesa, „svim našim novim tehnologijama koje sigurno mogu odgovoriti zadatku koji nas očekuje“.       

Predsjednik IKT Asocijacije VTKBiH Brano Vujičić je smatra da IKT industrija u BiH ima potencijal da izvede projekt digitalizacije izbornog procesa u cijelosti.

"Mi smo uvjerenja da možemo odgovoriti i ovom izazovu. Što se tiče znanja, tehnologija kojima vladamo, u potpunosti smo spremni", naveo je Vujičić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije