Volja birača mora biti zaštićena, a rješenje je elektronsko glasanje

Radiosarajevo.ba
Volja birača mora biti zaštićena, a rješenje je elektronsko glasanje
Nezavisni blok pripremio je i u parlamentarnu proceduru uputit će prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Izmjene se odnose na izgradnju povjerenja u birački proces, kroz osiguravanje mogućnosti elektronskog glasanja, te transparentan rad biračkih odbora i lokalnih izbornih komisija.

"Našoj javnosti je poznato da zbog nedovoljno uređene ove oblasti, često se dešavaju izborne krađe i negiranje volje birača, tako da slobodni izbori gube na stvarnom značaju. Aktuelna vlast ne želi rješavanje stvarnih problema, pa tako ni ovih koji se tiču osiguravanja fer i poštenih izbora u našoj zemlji”, saopćeno je iz Nezavisnog bloka.

Zato, priču o izmjenama izbornog zakona uvijek svedu na etničku ravan i vještačke sukobe o položaju određenih naroda ili skupina, za koju znaju da nemaju saglasnosti niti unutrašnji dogovor.

U isto to vrijeme, održavaju postojeći Izborni zakon, putem kojeg, zbog slabih mehanizama zaštite, počesto namještaju izbore svojim poslušnicima, varaju i kradu druge, nerijetko i drugove iz svojih političkih stranaka, da bi osigurali prostor za svoju grupu poslušnika i kandidata bliskih rukovodstvima stranaka na svim nivoima.

Zbog toga, Nezavisni blok, kao novi politički projekat koji se želi baviti rješavanjem stvarnih problema i onim pitanjima za koja trenutno može postići dogovor unutar BiH, zadnji mjesec dana je radio na pripremi prijedloga za izmjenu Izbornog zakona BiH, samo u ovoj oblasti, koja nema nikakav etnički predznak, nego je pitanje demokratičnosti, transparentnosti i povjerenja u izbore i sistem države.

“Našim rješenjima želimo, između ostalog omogućiti i elektronsko glasanje svim biračima, te pojačati nadzor i odgovornost u radu biračkih odbora i brojanja glasova. Na pripremnim sastancima smo pozivali i učestvovali su predstavnici opozicionih stranaka u oba entiteta u BiH, kao i domaći i međunarodni eksperti, te očekujemo podršku za usvajanje ovoga prijedloga kojeg smo pripremili i za kojega očekujemo da bude hitno uvršten na sjednici Parlamenta BiH“, izjavio je zastupnik u Parlamentu BiH i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije