Digitalizacija: Izbori u BiH 2018. mogli bi biti transparentniji i pravedniji

S. H.
Digitalizacija: Izbori u BiH 2018. mogli bi biti transparentniji i pravedniji
AA / Izbori u BiH
Centralna izborna komisija pokrenula je inicijativu za modernizaciju i digitalizaciju izbornog procesa u BiH.

"Cijenimo da su stvoreni svi neophodni uslovi da se o tome razgovara, a šta će se odlučiti ovisi od političkog opredjeljenja Parlamentarne skupštine BiH", rekao je za Radiosarajevo.ba Suad Arnautović, član CIK-a.

Postoje tri bitna razloga zbog čega se pristupa modernizaciji i upotrebi novih tehnologija, naveo je Arnautović.

Kao prvi razlog Arnautović je naveo poboljšanje efikasnosti izborne administracije, dakle svih organa za provođenje izbora, biračkih odbora, općinskih i gradskih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH.

Kao drugi razlog navodi se dugoročno smanjenje troškova izbornog procesa.

"Danas imamo preko 5.000 biračkih mjesta, od toga ogroman broj službenika koji na dan izbor kao zamjenici i članovi komisije rade. To je dakle po pet članova i zamjenika, odnosno u manjim sredinama po tri. Za sve njih treba određena nadoknada za edukaciju i izborni dan. Ako gledamo izborne cikluse i koliko često mi imamo izbore u BiH, smatramo da bi upotrebom tehnologije smanjili taj broj članova biračkog odbora i sve troškove koje to povlači", objasnio nam je Arnautović.

Također, reorganizacijom biračkih mjesta na taj način tako što bi se kod upotrebe tehnologije ona biračka mjesta koja su smještena u školama, fakultetima itd. objedinila u jedan birački prostor jer bi se upotrebom nove tehnologije ubrzao protok birača, pojasnio je Arnautović.

Kao treći bitan razlog navodi se politička transparentnost.

"Upotrebom tehnologije kao što je upotreba live streama, dakle prenošenje sjednica organa za provođenje izbora ili upotreba kamera na biračkom mjestu ali tako da se ne ugrozi tajnost glasanja, upotrebom Facebooka, smatramo da bi dovelo do transparentnosti izbornog procesa", pojasnio je Arnautović navodeći kako su sve odluke sada na Parlamentarnoj skupštini.

Ukoliko bi se pristupilo modernizaciji izbornog procesa, uvođenje novih tehnologija išlo bi postepeno.

"Niko ne treba da očekuje da će se preko noći za izbore 2018. godine uvesti touch screen, internet glasanje ili optičko skeniranje na svakom glasačkom mjestu. Proces bi išao dio po dio", rekao nam je Arnautović objašnjavajući kako bi za uvođenje visoke tehnologije u izborni proces bilo potrebno angažirati specijalizirane agencije i kompanije.

"Vidjeli smo kapacitete naše IT industrije. Naša pamet to može, sada je samo potrebno da se stvori jedan konsenzus unutar političke arene svih političkih subjekata, jer je to jednostavno jedno generacijsko pitanje", rekao je Arnautović. 

CIK je ovaj plan predstavio na okruglom stolu Digitalizacija izbornog procesa u BiH koji je održan u Sarajevu navodeći kako treba da se sagledaju mogućnosti domaće IKT industrije u pogledu implementacije najnovijih tehnoloških rješenja primjenjivih u izborima u svijetu i kod nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije