Jedna od najvećih prevara na Balkanu: Pogledajte ko i kako već godinama 'uzima' milione

5
Radiosarajevo.ba
Jedna od najvećih prevara na Balkanu: Pogledajte ko i kako već godinama 'uzima' milione
Foto: RSE / Ilustracija

Već nekoliko godina godina odvija se jedna od najvećih online prevara na Balkanu, koja se tiče prodaje čajeva i raznih preparata na internetu.

Radi se o proizvodima poput čajeva GoSlim, Parazol, HyperTea itd. koje prodaje bosanskohercegovačka tvrtka Limited Charm. Iza ove tvrtke stoji kompanija Monetize Ad, čiji su osnivači i vlasnici poduzetnici Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Kompanija je u 2022. uprihodila 50.2 miliona KM (25 miliona eura). U isto vrijeme ona se, kako je dokazala reporterska ekipa Indexa, lažno oglašava, odnosno tvrdi da proizvodi koje prodaje liječe bolesti. Međutim, to je samo vrh sante leda, tu je i priča o krađi identiteta i gomili generiranih stranica za koje iz ove kompanije tvrde da nemaju veze s njima, a prodaju iste proizvode.

Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

Proizvodi se prodaju u desetak zemalja, uključujući Hrvatsku, gdje također postoje call centri. Osim što se čajevi prodaju na stranici Limited Charma, gomila je drugih oglasa za čajeve i lijekove s lažnim recenzijama, ukradenim identitetima liječnika, native članaka, tekstova koji se nalaze na lažnim stranicama koje imitiraju poznate informativne medije, kao i oglasa u raznim Facebook grupama.

Što se tiče službenih stranica, tu su navodi o proizvodima puno umjereniji od stranica na kojima se ne vidi tko stoji iza njih. Tako na stranici Limited Charma nema recenzija slavnih osoba koje reklamiraju proizvod, dok na hrpi drugih stranica upravo to vidimo. Što se tiče stranice Limited Charm, tu se reklamira tridesetak proizvoda.

Neki od njih "pomažu" pri mršavljenju, neki postizanju erekcije ili u borbi protiv celulita, dok se neki tiču poprilično ozbiljnih problema. Tako piše da proizvod Cardio NRJ sprječava zgrušavanje krvi, Dermal ublažava simptome psorijaze, Nefro Aktiv sanira otežan rad bubrega, Prenutra podržava zdravlje trudnica, a Dia Tea potiče gušteraču na lučenje vlastitog inzulina, što, kako se navodi, čuva zdravlje osoba koje pate od simptoma dijabetesa.

Jedna od prevara
Foto: Index.hr: Jedna od prevara

Index je jedan takav čaj, onaj naziva GoSlim, koji bi trebao pomoći pri mršavljenju, i naručio. Nisu ga naručili preko službene stranice, nego preko jedne od stranica na kojima se ne spominje Limited Charm, upravo kako bismo dokazali koliko je proizvod lako naručiti s neke od hrpe stranica koje često ljudima iskaču, s kojima iz MonetizeAda odbijaju priznati povezanost. Cijena je bila 39 eura, i to na popustu. Redovna cijena je 78 eura.

Cijela procedura odvijala se isto kao na stranici Limited Charma. Trebalo je upisati ime i prezime, broj mobitela i pričekati da operater nazove. SMS porukom nam je javljeno da će operater uskoro nazvati. Uskoro nas je nazvao operater koji se predstavio imenom i prezimenom, dodajući da je "iz firme Limited Charm". Predbroj s kojega je nazvao jest onaj Grada Zagreba. Pitao nas je iz kojeg smo mjesta i koja je adresa. Pitao nas je koliko kilograma imamo u planu smršavjeti. Rekao je da je u čaju GoSlim organsko bilje, da nema kontraindikacija i nuspojava "jer nema kemije u sebi". Kazao je da prvih 25 dana treba piti čaj dva puta na dan.

Pitali su ga otkud je čaj, tko ga proizvodi...

"Proizvodi ga naš institut u Zagrebu. Ja sam ovdje u Zagrebu, na Jarunu", kazao je on.

Rekli smo mu da može onda jedna kutija. On je kazao kako "nama obavezno trebaju tri kutije", dodajući da bi on trećom častio. Naposljetku je popustio na naše inzistiranje kako nam treba samo jedno pakiranje. Dva dana poslije čaj je i stigao na adresu. Kao pošiljatelj je navedena slovenska tvrtka Monadon. Ista tvrtka navodi se i kao uvoznik za Hrvatsku. Kao proizvođač se navodi bosanskohercegovačka tvrtka s početka ovog teksta, MonetizeAd.

Otkud Monadon, koji je zadužen za hrvatsko tržište, u ovoj priči? Radi se o slovenskoj podružnici MonetizeAda. Ta informacija nalazi se na Wikipediji o MonetizeAdu, dok isti podatak nismo pronašli na web-stranici tvrtke ni na specijaliziranim poslovnim stranicama. No objava MonetizeAda iz 2022. o zapošljavanju u njihovom pozivnom centru u Sloveniji sugerira nam kako je jasno da se radi o podružnici.

Jedan od čajeva s kojim se vrši prevara
Foto: Index.hr: Jedan od čajeva s kojim se vrši prevara

Na hrvatskoj inačici stranice Limited Charm nalazi se adresa u Ljubljani, a i kontakt-broj je sa slovenskim predbrojem. Radi se o istoj adresi koja se navodi i na stranicama tvrtke Monadon - Verovškova 60A. Na Google kartama nisu pronašli da se tu nalazi ova firma. Kao direktor ove kompanije navodi se Jasmin Bojičić. Zanimljivo je da se podružnica ove tvrtke nalazi i u Osijeku. Odgovorna osoba također je Bojičić, a podružnica je registrirana 10. oktobra prošle godine.

U ovom slučaju ključno je pitanje je li reklamiranje Limited Charma, odnosno MonetizeAda, legalno.

Naime, da bi se neki preparati smatrali lijekovima, moraju proći najmanje tri faze kliničkih ispitivanja koja moraju potvrditi da su sigurni i učinkoviti. Nakon toga agencije za lijekove, kao što su hrvatski HALMED ili bosanskohercegovački ALMBiH, moraju ih staviti na svoj popis i odobriti za plasiranje na tržište. Index je HALMED-u i ALMBiH-u poslao upite jesu li proizvodi koje prodaje Limited Charm na popisu registriranih lijekova, a obje agencije odgovorile su da nisu.

Preparati kakve prodaje Limited Charm mogli bi se eventualno prodavati kao dodaci prehrani. Takvi proizvodi ne moraju prolaziti kroz klinička ispitivanja koja bi potvrdila njihovu učinkovitost za određene bolesti, no moraju biti sigurni za upotrebu, odnosno ne smiju biti štetni. S druge strane, dodaci prehrani ne smiju se oglašavati kao lijekovi.

MonetizeAd se smatra žrtvom u cijeloj priči

Novinari su upoznali MonetizeAd s odgovorima HALMED-a i ALMBiH, odnosno pitali smo ih o pogrešnom reklamiranju.

"Mi kao kompanija ne iznosimo tvrdnje ili poistovjećivanje naših proizvoda sa lijekovima niti im pripisujemo ljekovita svojstva. U vrijeme u kojem Affiliate Marketing doživljava svoj najveći porast na online tržištu, nažalost, povećan je broj lažnih reklama (antireklama) koji utiče na kredibilitet naših kompanija, na način da sa raznoraznim lažnim doktorskim izjavama ili pripisivanjem ljekovitih svojstava našim proizvodima pokušava narušiti naš ugled. Mi kao kompanija i sami se borimo protiv navedenog vida reklamiranja te poduzimamo mjere za eliminaciju takvih reklamnih aktivnosti. Stvarne činjenice o našim proizvodima možete pronaći na službenim stranicama našeg brenda", napisali su i pozvali nas da ih obavijestimo o ovim siteovima kako bi mogli djelovati s ciljem uklanjanja navedenih reklama.

Drugim riječima, iz MonetizeAda negiraju povezanost s cijelom mrežom koja za cilj ima prevaru ljudi, a zasniva se na krađi identiteta i lažnom oglašavanju s ciljem manipulacije ljudima. Kao što smo naveli, hrpa je takvih stranica na internetu, bilo onih preko Google siteova, imitacija portala, native članaka.

Negdje Radivoj, negdje Miloš
Foto: Index.hr: Negdje Radivoj, negdje Miloš

Za neke od tih stranica domenu je registrirao upravo MonetizeAd. MonetizeAd smo pitali kako komentiraju naše saznanje da su registrirali domene na stranicama na kojima se prodaje proizvod upravo uz lažno reklamiranje. Također smo ih pitali kako je moguće da smo naručili njihov proizvod sa stranice koja nije Limited Charm, ako već tvrde da samo iza te stranice stoje. Pitali smo ih i kako misle da ne pripisuju ljekovita svojstva ako i na stranicama Limited Charma jasno stoji da npr. preparat Cardio NRJ "sprječava zgrušavanje krvi i štiti srčano tkivo od oštećenja", Dia Drops pak "stabilizira sadržaj šećera u krvi" itd. Na ova pitanja nismo dobili odgovore.

Pitali smo ih i kako komentiraju navode da se čaj proizvodi u institutu u Zagrebu. Tu su nam nejasno odgovorili da radnici imaju obavezu davanja tačnih informacija o porijeklu proizvoda, pri čemu nije dozvoljeno prema trećim licima iznositi vlastita stajališta ili nagađanja o proizvodima, čime se ozbiljno ugrožava kredibilitet i poslovanje kompanije. Napisali su i da se "proizvodi koji se prodaju pod brandom Limited Charm proizvode u Bosni i Hercegovini, europskim zemljama i zemljama Balkana".

Jasna Diklić: Ukrali su mi identitet, policija ništa nije napravila

Jedna od žrtava krađe identiteta je bila i Jasna Diklić, poznata bosanskohercegovačka glumica. Ona je svoj slučaj prepričala u kolumni za Radiosarajevo.ba. Napisala je da je jednu noć bila na internetu i sasvim slučajno naišla na reklamnu stranicu poznatog portala uz naslov "Kako su ljekari, želeći zaraditi, gotovo doveli do smrti Jasne Diklić, iskoristivši bolest slavne voditeljice!"

Jasna Diklić: Kako mi je ukraden i brutalno zloupotrebljen identitet

Jasna Diklić: Kako mi je ukraden i brutalno zloupotrebljen identitet

U tom "intervjuu" ona je opisala svoju navodnu bolest, a cijeli zdravstveni problem tiče se ogromne količine parazita i larvi u njenom tijelu. Napisala je kako su opisi bili puni gadosti i da su nalikovali na horor i znanstvenu fantastiku. Uglavnom, na koncu je imaginarnu Diklić spasio čaj Parazol, koji proizvodi Limited Charm. Napisala je kako ju je uspaničilo što čitatelji mogu shvatiti kao istinu sve što piše. Napisala je da je nazvala osobu za koju su joj rekli da možda ima veze s objavom teksta, a kasnije se "oglasila firma iz Sarajeva koja je partner ovom oglašivaču i obrisala stranicu".

Navodi da joj policija i pravosuđe nisu pomogli, ali jeste stranica koja se bavi fact-checkingom u BiH, koja je uspjela da sramotnu stranicu skloni s interneta te da u sarajevsku firmu koja je to objavljivala uđe inspekcija i zabrani tu vrstu reklamiranja.

Još jedna od žrtava krađe identiteta bio je istaknuti sarajevski liječnik Šekib Sokolović, koji je inače kardiolog. "Reklamirao" je čaj za srce, a na svom Facebooku je napisao kako to nije istina.

"Nikad ništa ne reklamiram, ali oni koji su to napravili su iskoristili priliku. Reagirao sam na svom profilu. Iskreno, ne znam koga da tužim, ko stoji iza toga. Koja firma? Mene ljudi znaju, meni to nije sad toliko strašno. Nakon demantija ljudi su znali da se ne bih upuštao u to. Ali nije ni prijatno", objasnio je on.

Još neki primjeri ljudi kojima su ukradeni identiteti i koji su govorili o tome su pjevačica Hanka Paldum, srpska novinarka Maja Žeželj, voditeljica i urednica zabavnog programa Radio-televizije Srbije Olivera Kovačević, kao i HRT-ova urednica Sanja Kocijančić Petričević, koja je iskorištena za svrhu reklamiranja Parazola.

Kompletan tekst možete čitati na OVOM LINKU.

HACCP i ISO 9001

Na stranici Limited Charma nalaze se i dva certifikata. Oba je izdao sarajevski Institut za certificiranje sistema. Jedan se tiče HACCP sustava, a drugi ISO 9001. Index je navedeni Institut pitao što ovi certifikati znače.

Iako oni izgledaju pompozno i upućuju na zaključak kako je kompanija ovladala posebnim vještinama u proizvodnji, treba reći da se tu ne radi o certifikatima koji dokazuju ljekovita svojstva preparata.

Iz Instituta su potvrdili da su Limited Charmu izdali originalne certifikate:  "Certifikatom ISO 9001:2015 se potvrđuje da je klijentov sistem (sistem, ali ne i proizvod) upravljanja usklađen sa zahtjevima referentnog standarda, u ovom slučaju zahtjevima ISO 9001:2015. HACCP u prijevodu jest analiza rizika i kontrola kritičnih točaka. Njegova primjena podrazumijeva poštovanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po sigurnost hrane, smanjuju opasnosti kojima su izložene sirovine, opasnosti pri rukovanju, skladištenju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije