"Jedan neće pristati da napusti vlast": Mektić odgovorio na prozivku Viškovića

Radiosarajevo.ba
"Jedan neće pristati da napusti vlast": Mektić odgovorio na prozivku Viškovića
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Dragan Mektić

Na zasjedanju Narodne skupštine RS-a, predsjednik Vlade manjeg bh. entiteta Radovan Višković otkrio je šta se dešavalo na sastanku Milorada Dodika (SNSD), Mirka Šarovića (SDS) i Branislava Borenovića (PDP).

Na sastanku održanom u Laktašima SNSD je ponudio da SDS i PDP  izađu iz vlasti na nivou BiH, a da SNSD ne uđe u novu vlast.

"Šarović je odbio to i rekao da to neće moći, jer jedan sigurno neće pristati na to. Ako jedan neće, onda imamo problem", istakao je Višković i javnost je odmah počela špekulirati da je taj "jedan" – Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Na svom twitter profilu Mektić je odgovorio na prozivke Viškovića.

"Što se mene tiče nema pregovora sa SNSD-om sve dok ne polože račune i odgovaraju za sav kriminal, pljačku i izdaju RS. Sve ostalo je njihova abolicija. Znam da to nekima iz SDS-a ne odgovara", napisao je bh. ministar sigurnosti.

 A u intervjuu za Insajder, Mektić je još direktnije potvrdio da je on "taj jedan koji ne želi napustiti Vijeće ministara BiH".

"Još jednom ponavljam ono što je svima već dobro poznato, a to je da bi u slučaju da srpski ministri napuste rad u Vijeću ministara na njihovo mjesto došli zamjenici iz HDZ-a. Još u vrijeme kad je Miroslav Lajčak bio visoki predstavnik nametnut je pravilnik kojim je to regulisano. Šta to SNSD hoće? Da srpski ministri napuste Vijeće ministara, kako bi na njihova mjesta došli zamjenici iz HDZ-a? Srpski ministri moraju stalno da budu prisutni u Vijeću ministara, jer bi u protivnom tamo mogle da se donose odluke bez naše saglasnosti. Ko bi, recimo, tada mogao da zaustavi usvajanje i slanje ANP-a ako ministara iz Republike Srpske nema u Savjetu ministara", kaže Mektić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije