Pitali smo: Šta se dogodilo zaraženoj trudnici na klinici u Sarajevu

M. R. S.
Pitali smo: Šta se dogodilo zaraženoj trudnici na klinici u Sarajevu
FOTO: Facebook / KCUS

Informacija da je trudnica u poodmakloj trudnoći, koja nosi blizance i koja se javila zbog bolova, hitno otpuštena iz sarajevske klinike samo zato što je bila pozitivna na COVID-19, odjeknula je u javnosti.

Informaciju je na društvenim mrežama objavila i politička analitičarka Ivana Marić.

Ivana Marić 

"Primljena je dan ranije na odjel patologije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo gdje su je uputili iz njenog Doma zdravlja zbog bolova. Prošla je sve procedure i primljena na kliniku gdje je provela noć. Ujutro su je testirali na Covid-19 i test je bio pozitivan. Nakon toga je nastala panika kod menadžmenta. Kako mi kažu moji izvori, pacijentica je doslovno izbačena s klinike, a sve koji su bili u kontaktu s njom su pozvali na razgovor i rekli su im da to mora ostati tajna tj. da se ta informacija ne širi dalje. Da ne spominjemo što krijući informacije ugrožavaju ostale pacijente", napisala je Marić.

Tim povodom smo kontaktirali Sebiju Izetbegović, generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koja je demantovala da se sve ovako odigralo. 

U odgovoru KCUS-a koji nam je proslijedila, između ostalog je istaknuto da nikada nisu u panici i da je priroda njihovog posla da su dobro uvježbani za sve vrste kritičnih i opasnih situacija koje uvijek rješavaju na dobrobit bolesnika.

Sebija Izetbegović

"Navedena pacijentica primljena je na Kliniku za porodiljstvo KCUS 23. juna – (utorak) radi bolova. U KCUS je upućena iz Doma zdravlja Olovo. Iako po prijemu na GAK pacijentica nije imala bolove, s obzirom na činjenicu da se radi o trudnici čije mjesto prebivališta nije na području Kantona Sarajevo, ista je zadržana na promatranju na Klinici za porodiljstvo KCUS. Svo vrijeme bila je u izolacionoj sobi zbog postojanja sumnje na COVID-19 klaster u DZ Olovo.

Procedura hospitalizacije, s obzirom na pandemiju uzrokovanu virusom COVID -19 zahtijeva da svi bolesnici pri prijemu u KCUS imaju nalaz na koronavirus. Pacijentica nije imala nalaz, te je testirana na Klinici za porodiljstvo", navode iz KCUS-a.

Napomenuli su da na svim klinikama poduzimaju sve epidemiološke mjere zaštite osoblja i pacijenata, što je urađeno i u ovom slučaju.

"S obzirom na stanje pacijentice narednog dana konzilij ljekara odlučio je otpustiti pacijenticu. Otpust je urađen uz konsultaciju sa Epidemiološkom službom. Pacijentici su predočene mjere kojih se mora pridržavati u narednom periodu, shodno utvrđenom stanju", istakli su iz KCUS-a.

Amela Kuskunović

Iz Naše stranke su reagovali zbog informacije da je, kako su naveli, pacijentica "otjerana" jer je bila pozitivna na COVID-19 iako je primljena radi bolova i prijevremenog porođaja.

Amela Kuskunović, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, zatražila je očitovanje KCUS-a o ovom slučaju.

Ukazala je da, bez obzira kakav odgovor dobili, činjenica je da su pacijenti, uključujući djecu i trudnice zaražene koronavirusom zbunjeni, te da ne znaju kome za koji problem trebaju da se obrate.

"Tražimo od Uprave KCUS-a, Opće bolnice te nadležnih kriznih štabova da putem javnih, ali i vlastitih sredstava informisanja jasno i konačno istaknu put pacijenta kako se, u ionako teškom stanju, ne bi izlagali dodatnom stresu, ali i poniženju jer često nisu u stanju da ostvare ono na šta imaju zakonski zagarantovano pravo – zdravstvenu zaštitu", kazala je Kuskunović.

Zlatko Kravić

Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", za Radiosarajevo.ba je pojasnio da po planu i odluci Kriznog štaba, svi pacijenti pozitivni na koronavirus idu na KCUS.

"Sad, da li se to poštuje, ne znam. Mi smo se vratili na normalan princip rada, a nakon odluke Kriznog štaba smo rasformirali stacionar, izolatorij za trudnice i djecu. I po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izolatoriji se prave uz klinike i bolnice gdje postoji infektološko odjeljenje, a kako ga mi nemamo, to je u nadležnosti KCUS-a", dodao je Kravić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije