Javno-privatno partnerstvo: Da li je moguće i šta donosi građanima?

1
Radiosarajevo.ba
Javno-privatno partnerstvo: Da li je moguće i šta donosi građanima?
Foto: USAID / Konferencija

Vlada SAD-a, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), danas, 30. maja, održala je konferenciju "Unapređenje općinskih usluga putem javno-privatnog partnerstva" kako bi istražili i predstavili primjere načina saradnje između općinskih vlasti i privatnih kompanija na poboljšanju komunalne infrastrukture, usluga koje pružaju građanima i kompanijama i poticanju ekonomskog napretka.

Na konferenciji su predstavljena i dva koncepta infrastrukturnih projekata javno-privatnog partnerstva, procijenjene vrijednosti od 11 miliona KM (oko 6,1 miliona USD), koja za cilj imaju bolji kvalitet života građana i građanki u Šamcu i Zenici.

"Javno-privatna partnerstva (JPP) nude raznovrsnost i održivost kao pristup ispunjavanju različitih potreba zajednice, oslanjajući se istovremeno na resurse privatnog sektora i njihove inovativne, isplative i efikasne vještine i znanja", rekla je Courtney Chubb, direktorica misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Među danas predstavljenim konceptima JPP-a su projekti poboljšavanja ulične rasvjete u Zenici i izgradnje Doma za dugoročnu njegu starijih osoba u Šamcu. Uz USAID-ovu pomoć razvit će se dodatnih osam koncepata projekata JPP-a, koji za cilj imaju pomoći općinama da privuku investitore i unaprijede pružanje javnih usluga.

Iako JPP može imati značajnu ulogu u jačanju lokalne ekonomije, njegova primjena u Bosni i Hercegovini još uvijek je u povoju. Prema USAID-ovim procjenama, jedna od glavnih prepreka za šire usvajanje ovog efikasnog mehanizma je nedovoljno razvijena svijest među najvažnijim akterima. Četrdeset procenata partnerskih općina iz USAID-ovog projekta Pomoć lokalnoj upravi (USAID LGAA) imali su inicijativu za uspostavljanje JPP, ali je samo 10 procenata njih uspjelo realizirati projekte kroz ovaj mehanizam.

Održana konferencija u Sarajevu: Uvođenje i testiranje novih tehnologija za izbore u BiH

Održana konferencija u Sarajevu: Uvođenje i testiranje novih tehnologija za izbore u BiH

"Ministarstvo na čijem sam čelu je pripremilo nacrt federalnog zakona o JPP i ubrzo će o njemu raspravljati Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Ovim zakonom ćemo olakšati provođenje projekata JPP na nivou Federacije BiH, a uvjeren sam da će njegova primjena doprinijeti smanjenju infrastrukturnih nedostataka i jačanju ekonomskog rasta kroz pružanje mogućnosti javnim tijelima da osiguranju bolju i adekvatniju javnu uslugu, koja neće kreirati dodatno finansijsko opterećenje na strani javnog sektora", rekao je gospodin Vedran Lakić, ministar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

USAID je ovom prilikom predstavio i Bijelu knjigu o JPP u Bosni i Hercegovini, koja će služiti kao praktični vodič lokalnim vlastima koje rade na razvijanju JPP projekata.

Vlada SAD-a predano pruža podršku lokalnim vlastima, prepoznajući njihovu važnu ulogu u razvoju Bosne i Hercegovine. USAID LGAA jača kapacitete partnerskih općina kako bi bolje planirale, upravljale i poboljšale kvalitet pružanja općinskih usluga, promovirale održivi lokalni razvoja i povećale transparentnost i odgovornost prema građanima i građankama i kompanijama.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na iskorjenjivanju ekstremnog siromaštva i promoviranju otpornih demokratskih društava. Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala gotovo dvije milijarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije