Održana konferencija u Sarajevu: Uvođenje i testiranje novih tehnologija za izbore u BiH

0
Anadolija
Održana konferencija u Sarajevu: Uvođenje i testiranje novih tehnologija za izbore u BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Konferencija "Nove izborne tehnologije: Najbolje prakse za Bosnu i Hercegovinu"

U Sarajevu je u srijedu, 29. maja, organizovana konferencija posvećena dobrim praksama i novim tehnologijama u izbornom procesu pod nazivom Nove izborne tehnologije: Najbolje prakse za Bosnu i Hercegovinu.

Konferenciju organizuje projekt USAID Podrška izbornom integritetu u BiH u saradnji s Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH i Koalicijom za slobodne i poštene izbore Pod Lupom.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, kazala je u uvodnom obraćanju da su zakonske izmjene od 26. marta ove godine službeno postavile pilotiranje izbornih tehnologija kao novu značajku izbornog procesa u BiH i otvorile su vrata za uvođenje i testiranje raznih tehnologija, konkretno automatizirane identifikacije birača, skeniranja i prebrojavanja glasačkih listića, efikasnijih transfera rezultata te upotrebe kamera na biračkim mjestima.

Šok u Bugarskoj, ovakav rasplet nisu mogli ni zamisliti: ‘Katastrofa! Idemo u raskol!‘

Šok u Bugarskoj, ovakav rasplet nisu mogli ni zamisliti: ‘Katastrofa! Idemo u raskol!‘

"Centralna izborna komisija je 3. aprila donijela odluku o primjeni pilot projekata ove naše institucije za lokalne izbore, koja je i na dan raspisivanja izbora, 8. maja, službeno objavljena u službenim glasnicima. Mi smo radili zajedno s učesnicima izbora, konsultovali smo se s općinama i uz pomoć naših partnera da bismo identificirali demografski i statistički relevantan uzorak općina i biračkih mjesta koji bi mogao poslužiti za pilotiranje izbornih tehnologija za predstojeće izbore te smo došli do sljedećeg zaključaka: Za pilot projekata optičkih skenera i automatizirani prenos rezultata koji podržava USAID, Centralna izborna komisija je izabrala 145 biračkih mjesta, a ovaj projekat će se implementirati u saradnji sa šest općinskih, odnosno gradskih izbornih komisija. To su Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor", rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da su za pilot biometrijske identifikacije, koje podržava OSCE, odabrali Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Dodatno, za pilot identifikacije birača i bržeg transfera rezultata s biračkih mjesta, koji podržava delegacija EU-a, identificirano je 165 biračkih mjesta i deset općina, odnosno gradova: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Domaljevac-Šamac, Sanski most i Zvornik.

"Današnja konferencija je zapravo prvi korak u smjeru detaljnih razgovora sa svim sudionicima u Bosni i Hercegovini pa tako i općinama. Sve neophodne prilagodbe ćemo praviti prema potrebi, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena", rekla je Hadžiabdić.

Na prvom panelu konferencije će se govoriti o praksama iz drugih zemalja po pitanju pilotiranja ovih tehnologija. Na drugom panelu će se razgovarati o detaljima pilot projekta i kako se planiraju implementirati u Bosni i Hercegovini, a na trećem panelu će predstavnici civilnog društva govoriti o istoj temi.

"Razmjena iskustva i znanja će nam pomoći da izbjegnemo prepreke s kojima su se drugi susretali i da iskoristimo najbolje prakse upravo za naš kontekst. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zaista cijeni podršku koju će dobiti od razvojnih partnera na putu implementiranja ovih pilot projekata. Ovi procesi su za Bosni i Hercegovinu novi. Pred nama je velika odgovornost kao institucije da ovo implementiramo", rekla je Hadžiabdić.

Courney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH, izjavila je da podržavaju jedan od pilot projekata kroz projekt Podrška izbornom integritetu. Riječ je o četvorogodišnjem projektu pokrenutom u januaru 2024. u vrijednosti 5,5 miliona dolara, koji pruža sveobuhvatnu podršku slobodnim i fer izborima u BiH, usklađenim s međunarodnim standardima i najboljim praksama.

"Pored ovog novog tehnološkog pilota projekta, USAID će podržati CIK BiH, općinske izborne komisije i biračke odbore u procesima nadzora i provedbe izbora", rekla je Chubb.

Dodala je da su piloti prilika da se isprobaju nove tehnologije u stvarnim uslovima i usavrše sistemi kako bi optimalno funkcionisali u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije