Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić produžen pritvor za dva mjeseca

Radiosarajevo.ba
Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić produžen pritvor za dva mjeseca
FOTO: Radiosarajevo.ba / Privođenje Jasmina Meškovića

Jasminu Meškoviću, predsjedniku Saveza logoraša BiH i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, a koji su uhapšeni u akciji "Memori", na prijedlog Tužilaštva Općinski sud u Sarajevu produžio je pritvor za još dva mjeseca.

"Pritvor je produžen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo", potvrdila je glasnogovornica Kantonalnog Tužilaštva KS Azra Bavčić. 

Podsjetimo, policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo tokom operativne akcije kodnog naziva „Memori“ pretresli 11 lokacija na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

Kriminal u Muzeju: Pogledajte poruke članova porodice Mešković

Tom prilikom uhapšeno je šest osoba, a vezano za krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela“ iz člana 340., a u vezi sa krivičnim djelom „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. 

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković se sumnjiči da je u periodu od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih. 

Prema prvim informacijama, njega je prijavio sin Mirza. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije