Jasenko Tufekčić zatvorsku kaznu otkupljuje za 24.000 KM

4
Radiosarajevo.ba
Jasenko Tufekčić zatvorsku kaznu otkupljuje za 24.000 KM
Foto: Detektor.ba / Jasenko Tufekčić

Jasenku Tufekčiću, aktuelnom delegatu i nekadašnjem dopredsjedavajućem Doma naroda Parlamenta Federacije, odobren je zahtjev za isplatu osmomjesečne zatvorske kazne na koju je pred Općinskim sudom u Sarajevu osuđen zbog prevare u službi i krivotvorenja službene isprave.

Općinski sud u Sarajevu prihvatio je zahtjev Jasenka Tufekčića kojim mu je odobrena zamjena osmomjesečne zatvorske kazne za novčanu u iznosu od 24.000 KM.

U odgovoru Detektoru iz Općinskog suda navode da je postupak izvršenja odluke u toku, te da dokaz o uplati još uvijek nije dostavljen.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Tufekčić je u novembru 2022. godine priznao krivicu i s Tužilaštvom Kantona Sarajevo potpisao sporazum za krivično djelo "prevara u službi i krivotvorenje službene isprave".

On je, prema sporazumu, bio dužan vratiti 35.912 konvertibilnih maraka za načinjenu štetu Federaciji Bosne i Hercegovine, što je i učinio nekoliko dana poslije podizanja optužnice i prije izricanja presude, prenosi detektor.

Jasensko Tufekčić priznao: "Kriv sam, svjestan sam da se sa rogatim teško bosti"

Jasensko Tufekčić priznao: "Kriv sam, svjestan sam da se sa rogatim teško bosti"

Optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo iz oktobra 2022. godine Tufekčić se teretio da je od jula 2011. do aprila 2017. podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke. On je, prema optužnici, koristio službeni automobil svoje političke partije – Stranke demokratske akcije (SDA) – a u naloge za službeno putovanje upisivao je da je dolazio ličnim automobilom iako u vlasništvu nije imao automobil, niti položen vozački ispit.

Iako je u to vrijeme imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda, nije to htio, jer u tom slučaju ne bi imao mogućnost naplate troškova prevoza, te je koristio automobil stranke, pa mu je za putne naloge koje je podnio Parlamentu Federacije isplaćeno oko 40.000 maraka, u kojem iznosu je oštećen budžet Federacije, stoji u optužnici.

Delegat Jasenko Tufekčić pravdao troškove lažnim podacima

Delegat Jasenko Tufekčić pravdao troškove lažnim podacima

Kantonalni tužilac je Općinskom sudu dostavio 515 dokaza, a Tužilaštvo je pristalo na sporazum jer je Tufekčić prihvatio krivnju u ranoj fazi suđenja, te rekao da se kaje za učinjena djela i da je lošeg zdravstvenog stanja.

Optužnica protiv njega potvrđena je u novembru 2022, piše detektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije