Jakob Finci o plakatima u Sarajevu: "Kamo sreće da su nam svi prijatelji...'

A. S.
Jakob Finci o plakatima u Sarajevu: "Kamo sreće da su nam svi prijatelji...'
Foto: Radiosarajevo.ba / Jakon Finci i bilbordi u Sarajevu

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, komentirao je postavljene bilborde u Sarajevu, sa zastavom Bosne i Hercegovine i Izraela, uz sloganom „Mi vjerujemo u vas“.

"Mislim da je to komercijalni potez Predstavištva Izraelske privrede komore, koja želi proširiti poslovne aktivnosti sa našom privredom. Ova reklamna kampanja je njihov početak", kazao je jakob Finci za naš portal.

Na naše pitanje kakvi su im planovi, Finci je rekao:

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Protestno pismo zbog postavljanja plakata Privredne komore Izraela u Sarajevu

Protestno pismo zbog postavljanja plakata Privredne komore Izraela u Sarajevu

"Kakvi su im planovi zaista ne znam. Sjedište je u Mostaru, nije u Sarajevu. Iskren da budem, nisam u kontaktu s njima."

Finci vjeruje da Privredna komora Izraela u BiH ima časne namjere.

"Kamo ćemo sreće da su nam svi prijatelji. A mi često u njima tražimo neprijatelja", dodao je Finci.

Podsjetimo, nakon što je preko plakata Gospodarske komore Države Izraela u BiH u središtu Sarajeva iscrtan kukasti križ, predsjednik te komore Amir Gross Kabiri, predstavnik MT Abraham grupe koja je zakupila Aluminijski kombinat u Mostaru, inače blizak vrhu HDZ-a BiH, uputio je 6. januara saopćenje za javnost u kojem je pozvao sarajevsku gradonačelnicu Benjaminu Karić da javno osudi taj, kako je rekao, „nasilni čin antisemitizma i pošalje jasnu poruku da se takva ponašanja neće tolerirati“.

Na kraju, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je najoštrije osudila iscrtavanje kukastog križa na plakatu Privredne komore države Izrael u Bosni i Hercegovini, uz konstataciju - "To je prizor koji je izazvao ogorčenje kod građana Sarajeva”, navodeći da je to simbol jednog režima koji je Europu odnio u sunovrat.

"Fino od gradonačelnice Benjamine Karić", dodao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije