Protestno pismo zbog postavljanja plakata Privredne komore Izraela u Sarajevu

11
Radiosarajevo.ba
Protestno pismo zbog postavljanja plakata Privredne komore Izraela u Sarajevu
Foto: Facebook / Plakat u Sarajevu

Neformalna grupa građana koju predvodi Rijad Ahmetović iz Sarajeva obratila se protestnim pismom vladinim i nevladinim organizacijama, institucijama, zvaničnicima i medijma izražavajući „ogromno nezadovoljstvo“ postavljenim bilbordima u gradu  Sarajevu sa zastavom Bosne i Hercegovine i Izraela i sloganom „Mi vjerujemo u vas“.

Ova neformalna grupa tvrdi da su navedeni bilbordi „finansirani i plaćeni s ciljem promocije jedne okupatorske tvorevine“, te da ne izražavaju pravo mišljenje narodne većine u Bosni i Hercegovini.

„Mi se izričito ograđujemo ovim postupkom i smatramo da je sramno podržavati tvorevinu koja sistematski diskriminiše i na mučki način svakodnevno ubija narod Palestine. Na stranici Privredne komore Izraela je postavljen zvanični podatak da će Komora otvoriti kancelarije u Sarajevu 2023. godine. Želimo jasno naglasiti da ne pozdravljamo i otvoreno se suprostavljamo procesu normalizacije između Bosne i Hercegovine i Izraela“, navodi se u pismu koje potpisuje Rijad Ahmetović, a koje je dostavljeno medijima.

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Fantastična utakmica i sedam golova u Mostaru: Zrinjski i Sarajevo priredili spektakl

Sramotno: Fašistički simboli na ulicama Sarajeva - kukasti križ u centru grada

Sramotno: Fašistički simboli na ulicama Sarajeva - kukasti križ u centru grada

Dodao je da žele jasno poručiti da narod Bosne i Hercegovine vjeruje u Palestinu i njeno pravo na samoopredjeljenje i slobodu njenih građana.

„Mi želimo iskazati zabrinutost prilikom manjka odgovora od strane nadležnih zvaničnika vezano za istaknute propagande. Ovom prilikom pozivamo sve zvaničnike da se oglase sa stavom po pitanju istaknutih bilborda te da se zauzme stav oko uklanjanja istih“, navela je, uz ostalo, neformalna grupa građana s Ahmetovićem na čelu.

Rijad Ahmetović ranije je bio na čelu Vijeća mladih Kantona Sarajevo, a prošle godine je bio jedan od organizatora studentskih protesta u Sarajevu.

Podsjetimo, plakati Privredne komore Države Izrael osvanuli su u Sarajevu posljednjih dana 2022. godine. Nakon što je preko plakata Gospodarske komore Države Izraela u BiH u središtu Sarajeva iscrtan kukasti križ, predsjednik te komore Amir Gross Kabiri, predstavnik MT Abraham grupe koja je zakupila Aluminijski kombinat u Mostaru, inače blizak vrhu HDZ-a BiH, uputio je 6. januara saopćenje za javnost u kojem je pozvao sarajevsku gradonačelnicu Benjaminu Karić da javno osudi taj, kako je rekao, „nasilni čin antisemitizma i pošalje jasnu poruku da se takva ponašanja neće tolerirati“.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najoštrije je osudila iscrtavanje kukastog križa na plakatu Privredne komore države Izrael u Bosni i Hercegovini.

To je prizor koji je izazvao ogorčenje kod građana Sarajeva”, simbol jednog režima koji je Europu odnio u sunovrat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije