Izraelski političar za Jerusalem Post: 'Vučić radi na tome da spriječi treći svjetski rat'

9
Radiosarajevo.ba
Izraelski političar za Jerusalem Post: 'Vučić radi na tome da spriječi treći svjetski rat'
Foto: Instagram / Aleksandar Vučić

Zastupnik Knesseta Boaz Toporovski je za Jerusalem Post napisao autorski članak u kojem je analizirao globalnu političku krizu i napetosti između Istoka i Zapada, koje se trenutno očituju u Ukrajini.

Tvrdi da s obzirom na trenutnu globalnu situaciju postoji potreba za "jakim, zdravim i umjerenim vodstvom koje zna kako manevrirati između različitih interesa, čime sprječava ratove i pridonosi međunarodnoj stabilnosti". 

"Izbjegavajući svjetla međunarodne pozornosti, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije od 2014., angažirao se u složenim naporima da održi stabilnost na Balkanu. Sjećajući se da je Prvi svjetski rat izbio u Srbiji, Vučić radi na tome da spriječi novi. Osim toga, na granici između Srbije i Kosova traju napetosti zbog provokacija Kosova protiv srpske manjine na svom spornom teritoriju", piše Toporovski.

Omiljena poslastica: Prijeti li svijetu nestanak čokolade?

Omiljena poslastica: Prijeti li svijetu nestanak čokolade?

Vučić čestitao neustavni dan RS: 'Srbija će biti vaše najsnažnije uporište i oslonac'

Vučić čestitao neustavni dan RS: 'Srbija će biti vaše najsnažnije uporište i oslonac'

"Svaka greška oko Kosova može dovesti do sukoba"

Podsjeća da je policajac na Kosovu prije nekoliko dana bez ikakvog povoda upucao dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina. Dodaje da je sve veći pritisak srbijanske javnosti na vodstvo da se zauzme oštriji stav prema kosovskim provokacijama. "Siguran sam da Kosovo ima svoja objašnjenja, ali kako može opravdati kontinuirano maltretiranje srpske manjine?" pita se Toporovski. 

Ističe da Srbija ima strateški položaj u istočnoj Europi, kao most između Istoka i Zapada. S obzirom na to da se Rusija protivi priznanju Kosova kao neovisne države, Toporovski smatra da svaka greška oko Kosova može dovesti do sukoba Zapada i Istoka, Rusije i NATO-a, Kine i SAD-a. 

Zastupnik Knesseta je uvjeren da Srbija, za razliku od Kosova, ulaže značajne napore da spriječi treći svjetski rat. Kao dokaz za svoju tvrdnju navodi događaje iz decembra kada su stotine Srba na Kosovu postavile blokade na cestama koje vode prema Srbiji, a srpska vojska je bila u stanju pripravnosti. 

"Vučić je riskirao vlastitu popularnost radi stabilnosti"

"Suprotno tvrdnjama da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na granicu kako bi riješio spor i postigao dogovor koji je spriječio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije koja je shvaćala težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao što je liderstvo", tvrdi Toporovski. 

Pretpostavlja da je Vučić, koji je svoju političku karijeru započeo u zemlji koju je razdirao građanski rat, učio na pogreškama iz 1990-ih i zbog toga radi na uspostavljanju stabilnosti u balkanskoj regiji. Navodi da je srpski predsjednik, riskirajući pad popularnosti, pregovarao s kosovskim dužnosnicima uz potporu tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

"Politički vođa mjeri se svojom sposobnošću da vodi ljude u pravom smjeru, a ne njegovim naporima da im ugodi. Vučić je tako postupio jer je smatrao da je to ispravno za budućnost i Srbije i regije. Kako bismo spriječili nastavak međunarodnog kaosa, potrebni su nam uravnoteženi i iskusni lideri koji znaju navigirati između različitih interesa i izbjeći eskalaciju", zaključuje Toporovski. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije