Jakob Finci o antisemitskim ispadima: Ohrabruje nas podrška koju smo dobili

Radiosarajevo.ba
Jakob Finci o antisemitskim ispadima: Ohrabruje nas podrška koju smo dobili

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da ga, iako su antisemitski napisi u Tuzli i Sarajevo jako neprijatno iznenadili sve Jevreje u ovoj zemlji, veoma ohrabruje snažna reakcija i osuda ovih ispada u našem društvu.

Piše: Faruk Vele

"Ono što nam je drago jeste što je društvena zajednica, što ljudi s kojima živimo stotinama godina, a Jevreji su ovdje više od 450 godina, jako pozitivno reagovali, osudili taj čin. I gradonačelnik Abdulah Skaka, i dogradonačelnici, i svi na društvenim mrežama. Reagovali su vrlo negativno prema onima koji su to napravili. Nadamo se da je to jedan usamljeni incident koji se neće ponoviti", kazao je Finci za Radiosarajevo.ba.

Porast desničarskih struja

Nije, kako je dodao, ovo prijatan događaj. Podsjeća da makar zadnjih 30 godina nismo imali slične incidente.

"Ali kada vidite da vas sredina u kojoj živite podržava i jednoglasno osuđuje takve postupke, onda vam to daje nade da ovdje ima budućnosti, a budućnost je u zajedničkom životu i poštovanju jednih prema drugima", podvukao je.

Nadalje, ističe da dešavanja u Europi i svijetu kroz porast desničarskih struja reflektiraju i na naše prostore.

Abdulah Skaka osudio antisemitske poruke u Sarajevu i Tuzli

"Bilo je za očekivati ovako nešto. Možda će neko pomisliti da je zbog jednog grafita ovo pretjerana reakcija.  Međutim, koga zmija ujede, i guštera se boji. Jevreje je, međutim, zmija antisemitizma jako puno koštala, koštala nas je 85 posto naše populacije u BiH. Sigurno je da moramo reagirati", dodao je.

Policija je, potvrdio nam je, izašla na lice mjesta, te pokušavaju da nađu počinitelje.

"Ja se iskreno nadam da će svi, pa i oni koji su to uradili, shvatiti da u BiH nema drugačijeg života nego živjeti zajedno, jedni sa drugima. Naravno, voljeti svoje, ali poštivati tuđe. To je jedini način  kako možemo opstati u današnjem svijetu,  jer je to, ipak, 21. vijek. Nadati se da se takvo nešto neće ponoviti, ali nikad se ne zna. Jedno zlo vuče drugom", govor Finci.

Pomažući jedni druge

Predsjednik Jevrejske zajednice uvijek je bio dobronamjeran prema svojoj zemlji, Bosni i Hercegovini. Finci je mnogo puta u svijetu, pa i u intervjuu za izraelski list "Haaretz" govorio da je BiH najsigurnije mjesto za Jevreje u Evropi.

"Upravo je ova zemlja bila poznata po tom suživotu. Najteže godine rata smo proveli živeći jedni sa drugima, pomažući jedni druge, a ne vrijeđajući jedni druge, nadajući se da će se ti drugi i drugačiji jednostavno maknuti odavde. U ovoj zemlji smo živjeli zajedno i samo tako možemo nastaviti", zaključio je Finci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije