Jakič, Pusić i Kojović o diplomatskom skandalu izazvanom Janšinim non-paperom

3
Radiosarajevo.ba
 Jakič, Pusić i Kojović o diplomatskom skandalu izazvanom Janšinim non-paperom
Print Screen / Online konferencija

Navodni "non-paper" koji je, po tvrdnjama više izvora, Janša uputio u Brisel, dodatno je zaoštrio ionako napete odnose vladajućih i opozicionih stranaka. Tema o navodnoj ideji slovenske vlade o podjeli BiH po etničkim granicama je postala jedna od glavnih kako u BiH, regionu, tako i u svijetu.

Upravo iz tog razloga, danas je organizovana online konferencija na kojoj su učešće uzeli: Roman Jakič, predsjednik LIBSEEN-a i bivši ministar odbrane Slovenije, Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke i član Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Emil Kirjas, potpredsjednik Liberalne internacionale i nekadašnji zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije i Tanja Milevska, novinarka iz Sjeverne Makedonije 

Vesna Pusić je izjavila da se ne zna ko je napisao ili poslao non-paper, ali da on postoji i da predstavlja veliku prijetnju.

"Ko god  je to napisao, već je postigao svoj cilj, a to je da posadi 'vragovo sjeme'",  navela Vesna Pusić. Šokirana je da nešto tako postoji i da putuje diplomatskom poštom.

Član PS i Predsjednik Naše stranke BiH, Predrag Kojović izrazio je zadovoljstvo što je međunarodna zajednica odbacila bilo kakve mogućnosti kreiranja novih granica na zapadnom Balkanu.

"Građani su bili jako uznemireni i spremni da brane svoju zemlju. I zbog toga je jako bitan međunarodni pritisak na ovakve i slične bizarne maštarije luđaka", istakao je Kojović.

Kojović je naglasio da je knjiga Adolfa Hitlera 'Mein Kampf' neki vid non-papera i da je reagovanje neophodno.

Bivši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Emil Kirjas pohvalio je američku administraciju koja je reagovala isti dan, jer su shvatili koliko je važno zaustaviti ovakvo ponašanje u samom startu.

"To nisu naivne ideje nekih otpadnika, već političara na vlasti. Ovo ne smijemo odbaciti, već se treba boriti", rekao je Kirijas.

Na kraju je predložio organizovanje kampanje koja će poručiti da nema nikakvog prekrajanja granica u regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije