Jadranka Kosor: EU je zelenim svjetlom za Ukrajinu ponizila BiH

6
Radiosarajevo.ba
Jadranka Kosor: EU je zelenim svjetlom za Ukrajinu ponizila BiH
Foto: EPA-EFE / Jadranka Kosor

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor komentarisala je na hrvatskoj N1 televiziji odluku Evropske unije da osigura status kandidata Ukrajini.

Kosor se na početku prisjetila hrvatskih pregovora za ulazak u EU.

"Trebalo je prvo deblokirati pregovore. Samo Slovenija nam je od 35 poglavlja blokirala 14", rekla je ukazujući da Slovenija sada za Ukrajinu traži status kandidata bez ispunjavanja bilo kakvih uslova.

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

"Onda je trebalo nastaviti pregovarati i do posljednje sekunde dokazivati spremnost za vladavinu prava i saradnju s međunarodnim kaznenim sudom. U tom kontekstu gledam i ovo obećanje predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da Ukrajina ima šansu da će dobiti status kandidata. Status kandidata ne znači još ništa i treba biti oprezan.

Jako je naivna i neoprezna bila izjava Volodimira Zelenskog, predsjednika Ukrajine nakon toga kada je rekao da će dobijanje tog statusa značiti bržu pobjedu Ukrajine. To je vrlo neoprezna izjava i trebala bi zamisliti sve čelnike država koji će o tome odlučivati", kazala je Kosor.

Ističe da bi Evropska unija trebala voditi brigu o ravnoteži.

"Dajući to zeleno svjetlo Ukrajini, jedno područje je potpuno zanemarila i na neki način ponizila. Tu prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu koja je isto tako imala krvavi rat. Sjetimo se grijehova međunarodne zajednice…", kazala je Kosor.

Smatra da hrvatski predstavnici u institucijama EU moraju upozoriti na status BiH.

"U suprotnom će se činiti da su svi ovi napori od Daytona naovamo bili nizašta. A to bi bilo pogubno i mislim da je ovo trenutak da se EU s malo više realnosti i političke čestitosti suoči s činjenicama koje su na stolu. Svakako, da ne bude zabune, uz potpunu podršku Ukrajini", poručila je bivša premijerka Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije