Roditeljske vještine: U BiH se uspostavlja 28 kutaka za roditelje

Radiosarajevo.ba
Roditeljske vještine: U BiH se uspostavlja 28 kutaka za roditelje
Radiosarajevo.ba /
Program jačanja porodica u cilju sprečavanja ranog napuštanja obrazovanja organizacija Save the Children provodi od 2017. godine u pet kantona u BiH.

Ovaj program se provodi u sljedećim kantonima: Zeničko-dobojskom, Sarajevskom, Tuzlanskom, Srednjebosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u tri područja u Srbiji, a do sada je programom obuhvaćeno 3.372 roditelja.

Jedna od mogućnosti koje ovaj program nudi jeste i otvaranje kutaka za roditelje. Kutak za roditelje u školi predstavlja jedan od modela unapređivanja saradnje škole i porodice i mjesto gdje će roditelji dobijati sve potrebne informacije vezane za rad škole, stručnu literaturu i podršku u jačanju roditeljskih vještina.

Prvi kutak za roditelje otvara se u četvrtak, 12. aprila u Zenici, a dodatnih 27 kutaka na području BiH bit će otvoreno 15. maja na Međunarodni dan porodica, u saradnji sa školama uključenim u projekat. Organizacija Save the Children je za kutke obezbijedila dio namještaja i stručnu literaturu za roditelje, a škole zajedno sa roditeljima su slobodne unaprijediti i urediti prostor u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama.

Pored toga, otvaranje kutaka za roditelje je direktno usmjereno i na podizanje svijesti roditelja o negativnim posljedicama isključivanja djece i porodica iz osjetljivih grupa, kao i značaju jednakog pristupa kvalitetnom školovanju za svako dijete, bez izuzetka, a naročito za djevojčice.

Kutci za roditelje otvaraju se u sklopu realizacije projekta „Dostupno i kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome“ koji se već treću godinu provodi u FBiH i u Srbiji.

Projekat se fokusira na pitanja isključivanja, diskriminacije i otežanog pristupa osnovnim servisima kao što su obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita za romsku djecu i njihove porodice.

Projektom je do sada pružena direktna podrška djeci iz osjetljivih grupa kroz užine, prevoz i školski pribor i do sada je obuhvaćeno 1657 djece u 60 škola u obje zemlje.

Osim direktne materijalne podrške projekat podržava djecu i kroz uključivanje njihovih roditelja i porodica putem edukacije specijalno osmišljene da unaprijede roditeljske kompetencije. Ova edukacija treba pomoći roditeljima da pruže odgovarajuću podršku svojoj djeci tokom školovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije