Oko 60 posto romske djece van obrazovnog sistema

Anadolija
Oko 60 posto romske djece van obrazovnog sistema
Anadolija / Mujo Fafulić
Bosna i Hercegovina je na planu rješavanja stambenog pitanja Roma postigla najbolje rezultate u regiji, ali nema zadovoljavajuće rezultate na planu njihovog zapošljavanja i obrazovanja.
Bosna i Hercegovina je na planu rješavanja stambenog pitanja Roma postigla najbolje rezultate u regionu, ali nema zadovoljavajuće rezultate na planu njihovog zapošljavanja i obrazovanja. Agencija Anadolija navodi da o tome svjedoče podaci da stopa zaposlenosti Roma u BiH iznosi oko jedan posto, a čak 60 posto romske djece je van obrazovnog sistema.

Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava izbjeglice BiH, je, uoči sjednice Odbora za Rome u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana Roma koji se obilježava 8. aprila, izjavio da Vijeće ministara BiH od 2009. do 2017. godine iz budžeta izdvojilo više od 21 milion KM sredstva za zdravstveno osiguranje, zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje Roma.

"Što se tiče stambenog zbrinjavanja, mi smo u regiji proglašeni kao najuspješniji po svim međunarodnim ispitivanjima. Do sada smo napravili 957 kuća i zbrinuli više od 1.100 romskih porodica u BiH", rekao je Jović.

Dodao je da je BiH prošle godine usvojila novi Akcioni plan za period od 2017. do 2020. godine u okviru kojeg će biti izdvojena sredstva iz budžeta te da je u pripremi akcioni plan za obrazovanje.

"Smatramo da je obrazovanje jedan od najbitnijih faktora da bi se Romi što brže uključili u sve društvene procese i na neki način bili izjednačeni sa svima", izjavio je Jović.

Mujo Fafulić, predsjednik Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH, izjavio je da je romska zajednica izuzetno zahvalna državi BiH na uloženim naporima u cilju rješavanja problema Roma, ali da to nije dovoljno za ostvarivanje zapaženih rezultata i za riješavanje "tereta koji romska zajednica nosi iz prethodnog perioda”.

"U zadnjih 100 godina nije se ništa radilo kada je u pitanju romska zajednica, tek se sada nešto radi. Za ovo vrijeme se nisu mogli riješiti svi problema Roma. Romi i danas imaju problem u zapošljavanju, obrazovanju, stambenom zbrinjavanju i zdravstvenoj zaštiti. Recimo, stopa zaposlenosti Roma u BiH ne dostiže ni jedan posto, tako da slobodno možemo reći da na tom polju treba i dalje raditi i ulagati finansijska sredstva", izjavio je Fafulić.

Dodao je da je kroz programe zapošljavanja Roma iz sredstava države BiH prošlo više od 800 Roma, što je odnosu na brojku od oko 80.000 Roma koji žive u BiH veoma malo.

Kada je u pitanju obrazovanje Roma u BiH, Fafulić je kazao da se na tom polju ne ulaže dovoljno sredstava ni na jednom nivou vlasti. U tom kontekstu, kazao je, da je ulaganje u obrazovanje prioritet nad prioritetima za rješavanje svih problema romske zajednice u BiH.

Dodao je da je prema podacima romskog nevladinog sektora, između 35 i 40 posto romske djece je uključeno u obrazovni sistem BiH. Što znači da je 60 posto djece van obrazovnog sistema, a to je najveći problem i kada je u pitanju zdravstvena zaštita te djece, naveo je Fafulić.

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u historiji romskog naroda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije