Izmjenama Zakona do lakše naplate štete u saobraćajnoj nezgodi

A. D.
Izmjenama Zakona do lakše naplate štete u saobraćajnoj nezgodi
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Dobra vijest za vlasnike vozila u FBiH. Rok u kojem je određeno osiguravajuće obvezno isplatiti odštetni zahtjev štete nastale u saobraćajnim nesrećama, smanjit će se sa sadašnjih 90 na 60 dana.

Preduslov za tako nešto je usvajanje izmjena Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti, a one se sutra naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBIH.

Također, prijedlogom ovog zakona uvodi se postepena i fazna liberalizacija cijena autoodgovornosti, na način da nakon proteka roka od 8 godina od dana stupanja na snagu ovog Zakona, prestaje obaveza osiguravajućih društava za osiguranje da pribavljaju prethodnu saglasnost Agencije za nadzor osiguranja za korištenje vlastitih tarifa premija i cjenovnika.

To znači da bi se nakon protoka tog roka trebalo pristupiti slobodnom formiranju cijena, što bi trebalo pojeftiniti osiguranje motornih vozila.

U javnoj raspravi koja je održana u proteklom periodu ukazano je i na to da prema aktuelnom zakonu, koji nije mijenjan od 2005. godine, osiguranici koji su napravili manju saobraćajnu nezgodu, ukoliko bi im štetu nadoknadila osiguravajuća društva, gubili bi premiju u tom društvu u kojem su osigurani.

Također, popravke su napravljene i kada je riječ o situacijama u kojima redovno osigurani vlasnik vozila imaju pravo naplate štetu čak i kada drugi sudionik saobraćajne nesreće nije osiguran

Predloženo je da društva za osiguranje u periodu od pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona koriste zajedničku tarifu premija i cjenovnik koje donosi Agencija za nadzor osiguranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije