Predstavnički dom Parlamenta FBiH o izmjenama Zakona o doprinosima

Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiH o izmjenama Zakona o doprinosima

Izvještaj Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju o izvještajima revizije finansijskih izvještaja javnih poduzeća, agencija i fondova iz nadležnosti Parlamenta FBiH za 2012. godinu razmatraju danas poslanici u nastavku 31. sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta. 

Tačka, koja je preostala na dnevnom redu ove sjednice je izbor i imenovanje, nakon čega bi trebala početi nova sjednica, na kojoj će se poslanici između ostalog izjašnjavati o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o doprinosima, koji je predložio Klub zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

Povodom ovih izmjena Zakona o doprinosima danas su u 12.00 sati ispred zgrade Federalnog parlamenta članovi Udruženja nezaposlenih BiH najavili proteste, kojim žele skrenuti pažnju da Predstavnički dom danas usvoji Prijedlog Narodne stranke Radom za boljitak. 

Vlada Federacije BiH nije prihvatila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima, ocijenivši da bi njegovom realizacijom došlo do ugrožavanja fiskalne stabilnosti vanbudžetskih fondova. 

Naime, ukidanje obaveze plaćanja doprinosa u proizvodnom sektoru (poljoprivreda, lov, šumarstvo, ribarstvo, rudarstvo i vađenje rude, prerađivačka industrija, građevinarstvo i djelatnosti domaćinstva), uz obavezu uplate jedan posto doprinosa za osnovno zdravstveno osiguranje na neto iznos plaće do 1.000 KM, uz istovremeno uvođenje plaćanja doprinosa na naknade koje nemaju karakter plaće za ostale djelatnosti, prouzrokovalo bi značajno smanjenje prihoda u fondovima, jer se, na predloženi način, oni ne bi mogli nadoknaditi, stoji u Mišljenju Federalnog ministarstva finansija. 

Procjene su da bi manjak prihoda bio oko 150.000.000 KM na godišnjem nivou u odnosu na sadašnji nivo prihoda. 

Federalna vlada smatra da bi predložene izmjene zakona dovele do nejednakih uvjeta privređivanja. 

Na primjer, poslodavcima koji zaposlenicima isplaćuju minimalnu plaću po Općem kolektivnom ugovoru i naknadu za topli obrok u iznosu od dva posto dnevno od prosječne plaće u Federaciji BiH, trošak po zaposleniku, ukoliko bi plaćali doprinose na naknadu za topli obrok i naknadu za prijevoz na posao i s posla, bi se povećao za oko 25 posto. Poslodavci koji bi bili u obavezi plaćati dodatne doprinose, a sada isplaćuju zaposleniku plaću od 990 KM, bi u tom slučaju imali veći trošak za plaće i naknade za 65 posto u odnosu na poslodavce koji bi bili oslobođeni plaćanja doprinosa. To bi bio razlog za nove evazije prihoda i preregistracije djelatnosti. 

Osim ovoga, predloženim izmjenama zakona prouzrokovalo bi se dodatno opterećenje budžeta na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH za oko 176.000.000 KM. Sistem doprinosa zasnovan je na principu bruto oporezivanja i bruto plaća što znači da se doprinosi obračunavaju i plaćaju iz i na plaću. I sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa ne podržava jednostrane prijedloge kao što je ovaj, te bi on bio neprihvatljiv i vezano za kontrolu i naplatu doprinosa, kaže se u Mišljenju Federalnog ministarstva finansija koje je utvrdila Vlada FBiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije