Izletnici, oprez: U blizini žičare na Trebeviću prolaznici primijetili zmiju

7
A. S.
Izletnici, oprez: U blizini žičare na Trebeviću prolaznici primijetili zmiju
Foto: Arhiv / Sarajevska zicara

Čitatelj portala Radiosarajevo.ba, čije su ime i prezime poznati redakciji, danas je prilikom šetnje sa porodicom na Trebeviću, snimio fotografiju zmija, za koju stručnjaci sa sigurnošću nisu mogli kazati o kojoj vrsti je riječ, ali pretpostavljaju da je - Smukulja.

Kako nam je kazao čitatelj, fotografiju je snimio u blizini Žičare na Trebeviću.

"Zaista ne znam o kojoj vrsti je riječ, ali kada smo je ugledali, porodica i ja, nije nam bilo prijatno. Uspjeli smo je uslikati i skloniti dalje od puta. S obzirom na to da je vrijeme izleta i da će narednih ljetnih dana sve više Sarajlija ići na Trebević, fotografiju vam šaljemo da provjerite sa stručnjacima o kojoj vrsti je riječ i da skrenete pažnju na građane da budu oprezni kada dolaze na ovo omiljeno izletište Sarajlija", navodi se u poruci koja je, zajedno sa fotografijom, stigla na redakcijski e-mail našeg portala.

Fotografiju smo poslali na adresu nekoliko bh. stručnjaka, koji nam sa sigurnošću nisu mogli kazati o kojoj vrsti zmije je riječ, ali su pretpostavili da je - Smukulja

Zmija koju je na Trebeviću snimio naš čitatelj - undefined

Foto: radiosarajevo.ba / Čitatelj: Zmija koju je na Trebeviću snimio naš čitatelj

"Na osnovu prve procjene riječ je o Smukulji. Ovakve vrste zmije su poželjne. To nije opasna zmija i poželjna je, jer se hrani glodarima. Oko nas su obično smukovi, smuklje ili bjeloruske. Fotografiju koju ste poslali, vjerovatno je riječ o smukulji, ali nisam siguran jer ne vidim glavu zmije", kazao je Vedad Škapur, doc. dr. veterinarskih nauka sa Poljoprivredno-prehrabrenog fakulteta u Sarajevu za Radiosarajevo.ba.

Dr. Nihad Fejzić, dopredsjedavajući Međunarodnog vijeća u veterini za Europi i nekadašnji dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, također nije mogao tačno kazati o kojoj vrsti zmije je riječ.

"I prema mom mišljenju riječ je o jednoj vrsti smuka. No, u toku je sezona izleta pa nije loše upozoriti građane da malo pripaze kada šetaju našim planinama, ne samo Trebevićem, već i ostalim", dodao je Fejzić za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije