Izjava Kolinde Grabar Kitarović je utemeljena

Anadolija
Izjava Kolinde Grabar Kitarović je utemeljena
Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Saboru, izjavio je danas u Banjaluci da smatra da je izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, da se u BiH vraća na hiljade boraca takozvane Islamske države, utemeljena

Prethodno je na ovakve izjave reagovao Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je rekao da su lažni navodi o rastućoj opasnosti od ekstremizma u BiH.

Na pitanje da li ovakve izjave doprinose dobrosusjedskim odnosima BiH i Hrvatske, Ljubić je istakao da bi bio sretan kada bi problem bila izjava predsjednica Hrvatske.

"Osnovni problem je što u BiH postoji politička nestabilnost, posljedica inkoherentnosti ustavno-pravnog poretka BiH. S druge strane postoje problemi radikalizma u BiH koji se ogleda u raznim sferama. Izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović se odnosila na uvezeni radikalizam iz radikalne islamske provenijencije povezane sa vehabijsko-selefijskim pokretom i činjenicom da se stotine dragovoljaca iz BiH nalaze na ratištima Sirije i Iraka u postrojbama ISIL-a i Al-Kaide i da svakako njihov povratak u BiH najviše prijeti stabilnosti BiH, mnogo manje stabilnosti susjeda", rekao je Ljubić danas u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, izjave hrvatske predsjednice nisu izrečene bez osnova i napamet, a "ne treba smetnuti s uma da predsjednica Hrvatske uvažava veliki ugled u svijetu, da je na mjesto predsjednice došla sa mjesta pomoćnika generalnog tajnika NATO-a i da sigurno sa pozicije članice NATO saveza i Europske unije sigurno dijeli određene informacije koje te asocijacije posjeduju".

"Prema tome, sigurno gospođa predsjednica nije ništa govorila na pamet", naglasio je Ljubić.

Na pitanje da li su sigurnosne agencije u Hrvatskoj imaju podatake koji to potkrepljuju obzirom da ih agencije u BiH nemaju, Ljubić je istakao da ne bi polemizirao sa Mektićem.

"Nisam osoba koja je nadležna raspolagati sa bilo kakvim informacijama, ali želim reći informacije koje su se mogle čuti u BiH dok sam ja bio na čelu Zastupničkog doma parlamenta BiH iz različitih agencija i činjenice da je Federalna uprava policije prije nekoliko godina saopštila da prati oko 60 selefijskih zajednica u BiH. Ne kažem da su to sve terorističke ćelije, ali sigurno u tom radikalnom pokretu sigurno ima i takvih. Ovdje se ne radi samo o podacima koji dolaze izvana. Ako dobro analiziramo podatke koje su agencije BiH emitirale zadnjih nekoliko godina onda ćemo vidjeti da je izjava predsjednice apsolutno utemeljena", kazao je Ljubić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije