Izetbegović: Uvećana primanja bit će usmjerena u humanitarne svrhe

0
Fena
Izetbegović: Uvećana primanja bit će usmjerena u humanitarne svrhe
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović najavio je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u Domu naroda nakon usvajanja Budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe. Taj iznos će, poručuje, do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba.

"Od svih zastupnika i delegata SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe.

 SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima", naveo je Izetbegović u svojoj izjavi za javnost.

Voz iskočio iz šina na relaciji Sarajevo-Mostar

Voz iskočio iz šina na relaciji Sarajevo-Mostar

SDA je podržala usvajanje Budžeta, naglašava on, iako smatra da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima.

"Usvajanje Budžeta institucija Bosne i Hercegovine, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija. Budžet će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima.

Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike", što se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta, navodi Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije