Ovo su zastupnici koji su, u jeku poskupljenja, povećali sebi platu za 500 KM

0
I.S.
Ovo su zastupnici koji su, u jeku poskupljenja, povećali sebi platu za 500 KM
Foto: Fena / Čolo, Softić, Novaković – Bursać, Osmanović

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine u prvom čitanju jučer je usvojio budžet institucija za 2022. godinu. Tako će ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH iznositi 1.073.600.000 KM, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 819.189.119 KM.

Ono što je šokiralo bh. javnost jeste da su zastupnici izglasali i povećanje svojih plata - dok je nešto ranije govorilo se samo o povećanju za vojnike i policajce.

Još jučer se o ovome oglasio zastupnik Predstavničkom doma Damir Arnaut koji je jasno dao do znanja kako povećanje plata od 95 miliona KM nije fiskalno odgovorno.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

On je i pojasnio da se plate političarima povećavaju za oko 500 KM, a prosječnom graničnom policajcu ili, ipak, vojniku za 70 do 80 KM.

Čolo, Softić, Novaković – Bursać, Osmanović
Foto: Fena: Čolo, Softić, Novaković – Bursać, Osmanović

Povećanje osnovice plate svima zbog različitih koeficijenata značilo da bi plata predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji bila povećana 500 ili 600 KM, a nekom službeniku 50 do 100 KM.

Tako su za povećanje plata glasali: Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Safet Softić, zatim Edin Mušić, Snježana Novaković-Bursać, Ljubica Miljanović, Dragan Bogdanić, Obren Petrović, te Šemsudin Dedić, Halid Genjac, kao i Mijo Matanović, Darijana Filipović, Borjana Krišto, Vlatko Glavaš, Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Jasmin Emrić, Nikola Lovrinović, Alma Čolo te Predrag Kožul.

A protiv povećanja plata su, osim Arnauta, bili i Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina, Zukan Helez, Predrag Kojović, te Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić.

A da vas i podsjetimo: cijena litra dizela danas se kreće od 3,56 do 3,76 KM, što direktno utječe i na cijene namirnice koje iz dana u dan se sve više povećavaju. A plate - ostaju iste. Osim ako ste državni službenik.

Arnaut: Stranke koje su ugasile moral

Povodom činjenice da je danas Parlament BiH podigao plate političarima za 500 KM, reagovao je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke.

"SDA-HDZ-SNSD-DF-Željko Komšić usvojili su Budžet kojim se plate dižu za 100 miliona, naknade 11 miliona, putni troškovi 3,6 miliona, telefoni milion. Plate se političarima dižu za 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima 80 KM mjesečno. Ovo je najnemoralniji budžet u istoriji njihovog nečasnog vladanja koje će završiti ove godine.

To je sve što treba bilo ko znati o trenutnoj vladajućoj kasti. Već su se počeli pravdati u maniru Fadila Novalića: Nismo mi sebi podigli plate za 500 KM zbog sebe, već da bi vojsci i policiji mogli dići za 80 KM. Nije im, naravno, bilo prihvatljivo da paralelno sa Budžetom u proceduru dostave izmjene koeficijenata za političare, što sam u više navrata predlagao. Da ne govorimo koliko se moglo pomoći ranjivim kategorijama da su putni troškovi smanjeni, a ne povećani za 3,6 miliona maraka. No, u tom slučaju Izetbegović, Čović, Krišto i svite savjetničke ne bi mogli trošiti po 6.000 KM za dvadesetak minuta VIP salona po bjelosvjetskim aerodromima.

Ove stranke su ugasile moral u Institucijama Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da ih građani iz njih na izborima protjeraju", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije