Izetbegović: S Merkel smo razgovarali o dolasku Erdogana u BiH i izborima

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: S Merkel smo razgovarali o dolasku Erdogana u BiH i izborima
Foto: Predsjedništvo BiH / Merkel sa Čovićem, Ivanićem i Izetbegovićem u Berlinu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa njemačkom kancelarskom Angelom Merkel u Berlinu da je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona, te da su joj, staloženo i bez prepirke, pojasnili svoje stavove.

"Kancelarska Merkel je zaista raspoložena da pomogne vezano za Izborni zakon jer prijatelji iz Europe su zabrinuti da nećemo uspjeti da formiramo Dom naroda i kompletnu vertikalu vlasti i da ćemo poslati jednu lošu poruku za naš europski put i da nećemo moći dobiti kandidatski status, da nećemo moći početi pregovore sa EU ako to ne riješimo tako da smo potrošili sigurno jedan sat vremena pojašnjavajući detalje", izjavio je Izetbegović za Al Jazeeru Balkans.

Izetbegović je kazao da su članovi Predsjedništva kancelarki i njenim savjetnicima pojasnili kako stoje stvari.

"Problem je u sudaranju dva principa, etničkog kojeg zastupa gospodin Čović i građanskog koji je zastupljen u našem Ustavu, u presudama Europskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Skoro da je nemoguće uskladiti ono kako stvari vidi Čović sa presudama suda u Strazburu", kazao je predsjedavajući.

Dodao je da Merkel nije dala nikakve preporuke za rješenje ovog problema "jer ona je jedna realna žena koja zna da ne može nakon 15 minuta početi davati preporuke za stvar koju mi ne možemo riješiti godinama".

Kazao je i da je Merkel postavljala pitanja članovima Predsjedništva BiH.

"Merkel je pitala nas da li će Erdogan doći u Sarajevo, da li smo ga pozvali, da li će održati skup. Rekao sam da ću i ja s Erdoganom prisustvovati skupu Unije evropskih turskih demokrata. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi BiH, ali su svi dobrodošli u BiH. Kada pogledate spisak onoga što je Erdogan uradio dobro za BiH i spisak nečega lošeg, ovo drugo ne možete ni naći. Erdoganova posjeta Sarajevu nikome ne bi trebala biti sporna", rekao je Izetbegović i napomenuo da ovaj skup u Sarajevu njemu lično ni po čemu nije sporan.

"Prije dva dana smo dobili pismo da će Erdogan doći u radnu posjetu u maju, a ne u junu kako je ranije najavljeno", zaključio je Izetbegović ovu temu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije