Sastanak s Merkel / Izetbegović: Hvala Njemačkoj, potreban nam je prijatelj

09. 05. 2018. u 20:21:00 Fena

Shares: 31

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH uoči sastanka članova Predsjedništva BiH sa Angelom Merkel u Berlinu, poručio je da BiH je potreban prijatelj u nastavku puta ka Europskoj uniji.

Izetbegović je zahvalio Njemačkoj za sve što je uradila za BiH u proteklih 25 godina.

"Hvala Njemačkoj na svemu što je u ovih 25 godina učinila. Za izbjeglice, za reforme, za stabilizaciju prilika. Ključno je bilo kada se pokrenula Britansko-njemačka inicijativa. Uradili ste pravi potez. Ja sam za ovim stolom zamolio da uradite neke stvari za SSP, i vi ste to uradili", izjavio je Izetbegović na pres- konferenciji prije sastanka.

BiH je uložila kredibilnu aplikaciju, uradila upitnik konsenzusom, komplikovana BiH. Bez prijepora. BiH može naprijed, kada je u pitanju EU put i kada imamo prijatelje koji nas razumiju, izjavio je Izetbegović.

"Ponekad dolaze loše vijesti iz BiH. Pokretni smo na EU putu. Ekonomski pokazatelji su solidni. U izvozu smo prvi u regionu, u padu broja nezaposlenih. Pomogli ste nam novim kursom, to je puno za malu BiH", izjavio je Bakir Izetbegović u Berlinu.

Ono što trebamo, kako je rekao,  jeste da se ubrza i ne dopusti zastoj BiH i očekujemo dodatna pitanja.

"Mislim da možemo dobiti kandidatski status do kraja godine. Već u novembru da imamo mišljenje, i precizirano šta se od nas očekuje. Mi to želimo da ugradimo u naše programe za koalicije poslije izbor", kazao je Izetbegović.

Potreban nam je mir, reforme, imamo sredstva, imamo zakone, planove. Potreban nam je prijatelj na tom putu. Mislim da sve četvero to imamo uz vas,  kazao je na koncu obraćanja medijima Bakir Izetbegović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA