Izetbegović čestitao novinarima: Za slobodnije, odgovornije i kvalitetnije medije

Radiosarajevo.ba
Izetbegović čestitao novinarima: Za slobodnije, odgovornije i kvalitetnije medije
Foto: Predsjedništvo BiH / Bakir Izetbegović
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je novinarima Dan slobode medija.

"Sloboda medija, utemeljena na slobodi izražavanja zagarantiranoj Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, jedan je od osnovnih preduvjeta za izgradnju slobodnog, demokratskog i otvorenog društva. Prema indeksu slobode medija, Bosna i Hercegovina je najbolje plasirana u regionu i nalazi se ispred nekih zemalja članica Evropske unije. To treba biti podstrek svima, i vlastima i novinarima, da zajedno nastavimo podizati standarde koji će građanima naše zemlje omogućiti istinito, objektivno, profesionalno i pravovremeno informiranje", navodi se u čestitki.

Bilo kakva vrsta pritiska na medije, kako se dodaje, ne može i ne smije biti obrazac ponašanja, a naročito onih koji obavljaju odgovorne političke funkcije. Isto tako, uz zagarantiranu slobodu, mediji imaju i odgovornost da izvještavaju u skladu s profesionalnim novinarskim standardima.

"Novinarima i svim uposlenicima u medijima u BiH iskreno čestitam Dan slobode medija, sa željom da svaki naredni 3. maj dočekuju u boljim uvjetima rada u svakom pogledu, te da u našoj zemlji imamo slobodnije, odgovornije i kvalitetnije medije", navodi Izetbegović u čestitki, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije