Izetbegović prozvao Trojku: Zovu sve da ih vade iz 'živog blata'. Neka kažu javno šta su dogovorili

15
L. M.
Izetbegović prozvao Trojku: Zovu sve da ih vade iz 'živog blata'. Neka kažu javno šta su dogovorili
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / SDA press, Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obratio se nakon sjednice Predsjedništva ove stranke te komentarisao aktuelna politička dešavanja u BiH.

"Vijeće ministara je radilo samo kada to odgovara HDZ-u i SNSD-u, uz saglasnost Trojke. Zakon koji je predložio ministar Sevlid Hurtić nije usvojen. Južna interkonekcija, zgrada SIPA-e... sve se ovo kompenziralo pričom o europskom putu. O NATO putu više ni ne pričaju", rekao je lider SDA.

Napomenuo je da u Vijeću ministara Budžet za 2024. godinu nije ni predložen.

Uživo iz Guimaraesa sa meča baraža za Svjetsko prvenstvo: Portugal - Bosna i Hercegovina 6:2

Uživo iz Guimaraesa sa meča baraža za Svjetsko prvenstvo: Portugal - Bosna i Hercegovina 6:2

Osvrnuo se i na sastanak stranaka Trojke sa HDZ-om i SNSD-om na imanju predsjednika RS Milorada Dodika u Bakincima kod Laktaša.

"Ovo što su krenuli da urade u Bakincima bi bilo nepopravljivo. Nanijelo bi nepropravljive štete za BiH kad je u pitanju Predsjedništvo i Ustavni Sud", kazao je Izetbegović te podsjetio na riječi Dragana Čovića (HDZ) da je razgovor sniman.

"Sad zovu sve da im pomognu da se vade iz živog blata. Neka kažu javno šta su to pregovarali u Bakincima kod Dodika. Ako to ne urade, to će objaviti Dragan Čović", kazao je.

Osvrnuo se i na potez premijera Hrvatske Andreja Plenkovića koji je odbio da dođe na sastanak u Predsjedništvo BiH zbog predsjedavajućeg Željka Komšića.

"Plenković je pokazao nepoštovanje prema državnoj instituciji Bosne i Hercegovine. Sramotno je što su državni predstavnici nakon ovog gesta nastavljeno s njim", rekao je Izetbegović.

Za Budžet FBiH je rekao da je 'namjerno zbrzan'.

"Ostalo je stotine miliona koji nisu precizirani, nisu precizirane namjene. 1.4 milijardu se imaju namjeru zadužiti. Ovo je predizborni budžet", kazao je Izetbegović. Dodao je da zastupnici SDA koji su glasali za budžet, nisu imali nikakve instrukcije s vrha stranke o glasanju, ali da to 'nisu trebali uraditi'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije