Izetbegović o hapšenju Debeveca i Osmice: "Niko nije iznad zakona, a ni kriv dok se ne dokaže"

16
L. M.
Izetbegović o hapšenju Debeveca i Osmice: "Niko nije iznad zakona, a ni kriv dok se ne dokaže"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) održalo je danas, 27. decembra, u Sarajevu redovnu sjednicu, a na press konferenciji obratio se lider stranke Bakir Izetbegović.

Kazao je da je SDA pozvala međunarodnu zajednicu i bh. stranke da se ne povlače pred 'balvan politikom' koju, kako kaže, vodi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

"Dugo su se povlačili pred tom politikom. S ovakvim politikama se može samo tvrdo i odlučno. Ukoliko dođe do toga da se izdvoje stredstva iz budžeta iz RS da se finansira i održi proslava neustavnog 9. januara, SDA će inicirati podnošenje krivične prijave za ovu realizaciju", rekao je Izetbegović.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Komentirao je i američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja.

"Nevjerovatne su izjave ambasadora Murphyja da je SDA blokirala FBiH, da kontrolira pravosuđe, da sam upravljao OSA-om, i to govori bez ijednog argumenta, to neće moći ostati tako. Neka nađe uvjerljive argumente, ako je to tako ja nemam šta raditi ni u politici ni na slobodi.On nanosi tešku bruku sebi i funkciji koju nosi", navodi Izetbegović i dodaje da je 'SDA bila uvijek motor pozitivnih procesa u ovoj zemlji'.

Prema njegovim riječima, 'kampanja protiv SDA je pokrenuta da se odvuče pažnja od neuspjeha Trojke'.

Osvrnuo se i na situaciju u bh. pravosuđu.

"Potrebna nam je temeljita reforma bh. pravosuđa. Svjedoci smo stalnog smjenjivanja tužilaca, afere 'Potkivanje', puštanja ratnih zločinaca da pobjegnu iz BiH i na sramotan način izvršenog hapšenja predsjednika Suda (Ranko Debevec) i bivšeg direktora OSA (Osman Mehmedagić). Vidjet ćemo šta će biti oko toga, u svakom slučaju niko nije iznad zakona, svi trebaju odgovarati. Isto tako, niko nije kriv dok se ne dokaže krivica", kaže Izetbegović.

Komentirao je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojeg je u parlamentarnu proceduru uputila SDA.

"Prijedlog nije došao nakon poziva OHR-a, to je kvalitetan prijedlog koji na minimum svodi mogućnost da se rade izborne manipulacije i krađe. Oni koji se kunu u europski put, da li će biti spremi da zajedno s nama suze prostor za krađe i manipulacije? Prekosutra je dan istine", kaže lider SDA.

Komentirao je i situaciju u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"To su ti ultimatumi koje sam ja nazvao balvan poltiikom. Mogu povući ljude i iz Vijeća ministara, Parlamenta. Očekujemo od pravosuđa, PIC-a, OHR-a da reaguju konačno. Nisu trebali dopustiti ovakvu drskost Dodika, krajnje je vrijeme da se pokrenu", navodi Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije