Konstitutivnost naroda / Izetbegović: 'Presuda Pilav je u suštini korisna za BiH!'

09. 06. 2016. u 17:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Bakir Izetbegović predsjednik SDA rekao je okupljenim novinarima prije početka Sjednice predsjedništva ove stranke u Sarajevu da je na dnevnom redu niz tema o kojima će se raspravljati.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) razmotrit će niz tema, od (ne)objave popisa stanovništva u BiH, prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, do problema Mostara i drugih pitanja, izjavio je predsjednik te stranke Bakir Izetbegović uoči popodnevne sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Dolazeći na tu sjednicu, Izebegović se osvrnuo i na presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Pilav'.

"Iako je ova presuda bila protiv BiH u suštini to je u korist BiH. U sinergiji sa presudom Sejdić-Finci, Zornić pa i ova Pilav, ustvari, radi se o implementaciji presude koja se odnosi na konstitutivnost naroda. Misllim da ćemo jesenas nakon lokalnih izbora biti u prilici i u kapacitetu da riješimo sve ove presude zajedno jer se faktički time osigurava ravnopravnost i konstitutivnost svih naroda i građana na cijeloj teritoriji BiH", rekao je Izetbegović. 

Izetbegović je komentirajući jučerašnje izjave iz PIC-a, kazao da je riječ o dobrim i vrlo konkretnim zaključcima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA