Novalić: Uspješno nastavljamo pregovore s granskim sindikatima

Fena
Novalić: Uspješno nastavljamo pregovore s granskim sindikatima
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas sa Adnanom Smailbegovićem, Muhamedom Bajramovićem i Mersihom Beširević.

"Saradnjom granskih sindikata federalnih ministarstva pravde, rada i socijalne politike došli smo do rješenja u vezi sa spornim pitanjima registracije i izdavanja rješenja o reprezentativnosti u skladu s važećim zakonskim propisima u BiH", izjavio je premijer Novalić.

On je danas u Vladi Federacije BiH održao sastanak s predsjednikom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Adnanom Smailbegovićem, predsjednikom Sindikata BH Pošta Sarajevo Muhamedom Bajramovićem i predsjednicom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersihom Beširević.

"Svi sindikati, osim brisanog sindikata osnovnog obrazovanja i predškolskog odgoja FBiH, u saradnji s nadležnim ministarstvima otklonili su u veoma kratkom roku uočene nepravilnosti i uskladili svoje djelovanje sa zakonskim okvirom. Sve u budućnosti što potpišu bit će potpuno legalno", kaže Novalić.

Aktivnostima na osnovu kojih se došlo do rješenja potvrđena je mogućnost partnerskog odnosa Vlade FBiH i sindikata u rješavanju pitanja gdje postoji dobra volja i spremnost da se poštuje zakon.

"Socijalni dijalog nema alternativu i Vlada je uvijek spremna za njega", naveo je federalni premijer smatrajući da ga je pogrešno uslovljavati bilo čime, posebno nepoštivanjem zakona kao što to čini rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije