Novalić: Zvanično stečeni svi uvjeti za početak granskog pregovaranja

Fena
Novalić: Zvanično stečeni svi uvjeti za početak granskog pregovaranja
Arhiv / Fadil Novalić
Federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je da su se danas zvanično stekli svi uvjeti za otpočinjanje procesa granskog pregovaranja.

"To je posljednja faza unutar onoga što zovemo radno-pravno zakonodavstvo nakon što smo usvojili Zakon o radu FBiH i dogovorili oko Općeg kolektivnog ugovora", kazao je Novalić.

Prošle sedmice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, podsjetio je, usvojene su izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, što je bio jedan od uvjeta za objavu Općeg kolektivnog ugovora, koji će tokom juna stupiti na snagu.

Novalić je danas u Vladi Federacije BiH održao sastanak s predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH na čelu s predsjednikom Salihom Kruščicom.

"Dogovoreno je da će pregovori za područje djelatnosti državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji započeti 9. i 10. juna. Time bih htio otkloniti špekulacije koje su došle na adresu Vlade FBiH da opstruiramo pregovore", naglasio je Novalić na pres-konferenciji nakon održanog sastanka.

Kako je i navedeno u Zakonu o radu, Vlada FBiH će sa vladama kantona pregovarati i potpisati granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti državne službe.

Sastanku su prisustvovali i federalni ministri za rad i socijalnu politiku te pravdu, Vesko Drljača i Mato Jozić.

Prije tog sastanka održan je sastanak i s predstavnicima javnih kompanija i privrednih društava u kojima je Vlada FBiH većinski vlasnik, osnivač ili suosnivač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije