Izetbegović posjetio Memorijalni centar i Srebrenicu

4
Radiosarajevo.ba
Izetbegović posjetio Memorijalni centar i Srebrenicu
Foto: Memorijalni centar Potočari / Izetbegovic posjetio Memorijalni centar i Srebrenicu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović posjetio je danas Srebrenicu gdje je odao počast ubijenim u masakru na dječijem igralištu iz 1993. godine te žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica.

Izetbegović se tom prilikom sastao sa mladim timom koji radi na novim istraživačkim projektima u Memorijalnom centru.

"Na jedan ovako težak dan i godišnjicu kakva je 12. april 1993. godine, zločin koji je doveo do UN rezolucija o zaštićenim zonama, sjećamo se svih nevinih žrtava ubijenih u opsadi i genocidu u Srebrenici.

Istovremeno, važno je što imamo ove mlade ljude koji rade na istraživanjima genocida.

Toliko su snimili svjedočenja, realizirali Transkripte genocida, nekoliko istraživačkih publikacija, pa onda Izvještaj o slučajevima negiranja genocida, toliko toga za manje od godinu dana i zbog toga sam im zahvalan.

To mi daje nadu da će nove generacije sačuvati Srebrenicu i istinu o genocidu", poručio je Izetbegović.

"Institucije svih razina vlasti su pomogle projekte, imamo važan doprinos Evropske unije, Velike Britanije, Turske, Nizozemske kroz ulaganja u očuvanje Memorijala. Pozivam naše velike kompanije i uspješne privrednike da podrže Memorijal.

Hajde da ovdje imamo još više istraživača, da okupljamo bosansku pamet i ponudimo generaciji koja dolazi novu priliku'', zaključio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije