Izetbegović poručio iz Pariza: "BiH treba ujedinjenu Europu"

Radiosarajevo.ba
Izetbegović poručio iz Pariza: "BiH treba ujedinjenu Europu"
Predsjedništvo BiH / Bakir Izetbegović u Francuskoj

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je na poziv predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona u Parizu sudjelovao u ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata.

Predsjedatelj Izetbegović je u društvu drugih šefova država i vlada prisustvovao glavnoj ceremoniji kod Trijumfalne kapije, navodi se u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Bakir Izetbegović među zvanicama na svečanoj večeri kod Emmanuela Macrona

Moć se sastala u Parizu: Pogledajte susret i pozdrav Putina i Trumpa

"Izražavajući nadu da će poruke mira i zajedništva poslane iz Pariza biti ideja vodilja svima, Izetbegović je naglasio da su u ratovima svi gubili, posebno na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. stoljeća. Zbog toga je, kako je istaknuo, svima potrebno više mudrosti i spremnosti da gradimo mir i da nakon stoljeća ratova pokušamo ostvariti stoljeće mira.

Izetbegović je podvukao da zbog bolnog historijskog iskustva, Bosna i Hercegovina treba ujedinjenu Europu, Europu mira, prosperiteta i saradnje, te da zaslužuje svoje mjesto u toj porodici slobode i demokratije. Isto tako, i Europska unija treba Bosnu i Hercegovinu kao simbol i jedinstven mikrokozmos u kojem stoljećima baštini moto suvremene Europe, jedinstvo u različitostima.

Izetbegović će učestovovao i u radu Pariškog foruma o miru, na kojem će se obratiti predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron, kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Uoči ceremonije obilježavanja 100. godišnjice primirja iz 1918. godine i kraja Prvog svjetskog rata, Izetbegović je prisustvovao večeri koju je za svjetske lidere priredio predsjednik Republike Francuske.

Pored predsjedatelja Predsjedništva BiH Izetbegovića, u izaslanstvu su bili ambasador BiH u Republici Francuskoj Kemal Muftić i savjetnica hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana ČovićaIvana Zovko - Planinić, navodi se u saopćenju iz Službe za odnose s javnosšću Predsjedništva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije